Завод суперфосфату у Диванганджі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Завод суперфосфату у Диванганджі. Карта розташування: Індія
Дивангандж
Дивангандж
Місце розташування заводу

Завод суперфосфату у Диванганджі – підприємство індійської хімічної промисловості у штаті Мадг’я-Прадеш, яке наразі належить групі Shree Pushkar Chemicals and Fertilisers (SPCFL).

В 1987 році компанія Unialkem Fertilizers and chemicals відкрила у Диванганджі завод з виробництва суперфосфату річною потужністю 66 тисяч тон.[1] Технологія отримання цільового продукту передбачала обробкою фосфоритів сульфатною кислотою, тому завод мав власне виробництво цієї кислоти продуктивністю 70 тон на добу.

Станом на середину 2010-х річна потужність підприємства вже становила 132 тисяч тон суперфосфату.

В 2016-му державна агенція з охорони довкілля видала розпорядження зупинити завод. На той час він вже належав компанії Madhya Bharat Phosphates, яка у другій половині 2010-х опинилась у складному фінансовому стані та потрапила під процедуру банкрутства, після чого в 2020-му її придбала SPCFL. Остання мала плани відновити виробництво у Диванганджі, проте станом на весну 2022-го їй це ще не вдалось.

Можливо також відзначити, що Madhya Bharat Phosphates має в штаті Мадг’я-Прадеш ще один суперфосфатний завод, майданчик якого знаходиться у Мегнагарі.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kolay, A. K. (2007). Manures and Fertilizers (англ.). Atlantic Publishers & Dist. ISBN 978-81-269-0810-3.
  2. Fertiliser Statistics Book 2021-22 (PDF).