Історія всесвітньої літератури

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Історія всесвітньої літератури»
Мова російська
Видавництво Наука

«Історія всесвітньої літератури» (рос. История всемирной литературы) — радянське багатотомне російськомовне видання, підготовлене Інститутом світової літератури ім. М. Горького, що розглядає розвиток літератур народів світу від давнини до початку XX століття.

За початковим планом, праця мала складатися з 10 томів. Однак на початок виходу видання 10-й том (література від 1945 до 1960-х років) вилучено з плану та замінено на «розгорнутим підсумком» до 9-го тому. Усього від 1983 до 1994 року вийшло вісім томів, хоча на титульному аркуші незмінно стояло «в 9 томах»; 9-й том, присвячений літературі 1917—1945 років, так і не вийшов, хоча був підготовлений (як повідомляється в передмові до 8-го тому, через «корінну переоцінку» багатьох явищ літератури радянського періоду вирішено було його не публікувати[1].

Ініціатором видання був І. І. Анісімов[ru][2]. Головним редактором став член-кореспондент АН СРСР Г. П. Бердников[ru] (тт. 1-7), у 8-му томі головним редактором значиться його заступник акад. Ю. Б. Віпер[ru], а Бердников — просто член редколегії.

До редколегії входили: акад. О. С. Бушмін[ru], акад. Д. С. Лихачов, член-кор. РАН Г. Й. Ломідзе[ru], акад. Д. Ф. Марков[ru], член-кор. РАН А. Д. Михайлов[ru], д. філ. н. С. В. Нікольський[ru], акад. Б. Б. Піотровський[ru], акад. Г. М. Фрідлендер[ru], акад. М. Б. Храпченко[ru], акад. Є. П. Челишев[ru]. У 8-му томі до них додалися д. філ. н. Л. Г. Андрєєв[ru], члени-кор. АН СРСР П. О. Ніколаєв[ru] та В. Р. Щербина[ru]. Крім того, кожен том мав окрему редколегію на чолі з відповідальним редактором.

Попри загалом високий науковий рівень видання, в ньому трапляються прикрі помилки. Так, наприкінці другого тому до списку «середньовічних письменниць і поетес» зараховано Арівару но Наріхіру[3].

Список томів[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Макет першої редакції 9-го тому (1967) можна знайти у великих бібліотеках (див. [Архівовано 2016-10-19 у Wayback Machine.])
  2. Вступительные замечания: [История всемирной литературы]. — 1983 (текст). feb-web.ru. Архів оригіналу за 17 лютого 2020. Процитовано 2 листопада 2022.
  3. История всемирной литературы. Т. 2. С. 594 (автор текста — А. Д. Михайлов)

Посилання[ред. | ред. код]