Кайсері – Конья – Ізмір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кайсері – Конья – Ізмір. Карта розташування: Туреччина
Туз-Голу
Туз-Голу
Конья
Конья
Дінар
Дінар
Айдин
Айдин
Ізмір
Ізмір
Кайсері
Кайсері
Пункти, сполучені трубопроводом

Кайсері – Конья – Ізмір – один з основних елементів газотранспортної системи Туреччини, який забезпечує живлення південного заходу країни.

У 2001 році в Туреччині ввели в дію трубопровід Тебриз – Анкара, по якому почались поставки іранського газу до центральної частини країни. Того ж року проклали виконане в діаметрі 1000 мм відгалуження від Кайсері у південно-західному напрямку до Коньї, яке стало першим кроком у газифікації південно-західних регіонів.

В 2005 році стала до ладу ділянка, яка пролягла від Коньї у західному напрямку до Назіллі, а через два роки трубопровід продовжили через Денізлі та Айдин до Ізміру на егейському узбережжі. Діаметр труб на цих ділянках так само становив 1000 мм.[1]

Поряд з Ізміром на той час вже працював термінал для прийому зрідженого природного газу в Аліага, так що утворився наскрізний маршрут від Кайсері до Ізміру, що міг наповнюватись ресурсом як зі сходу (іранський та азербайджанський газ), так і з заходу (імпортний ЗПГ різного походження).

Із ділянкою Кайсері – Конья сполучене підземне сховище газу Туз-Голу.

Від трубопроводу споруджено цілий ряд відгалужень, зокрема, Конья – Сейдишехір, Дінар – Анталія та Айдин – Мугла.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Atiyas, Izak; Cetin, Tamer; Gulen, Gurcan (11 травня 2012). Reforming Turkish Energy Markets: Political Economy, Regulation and Competition in the Search for Energy Policy (англ.). Springer Science & Business Media. ISBN 9781461402909. Архів оригіналу за 24 березня 2017. Процитовано 23 березня 2017.