Каньємбо Мпемба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каньємбо Мпемба
Народився невідомо
Помер бл. 1760
Титул мвата-казембе
Термін 1745—1760 роки
Попередник Нгонду Білонда
Наступник Луквеза Ілунга

Каньємбо Мпемба (д/н — бл.1760) — 2-й мвата-казембе (володар) держави Казембе в 17451760 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син військовика-лунди Мпемби та Чин'янти, зведений брат мвати Нгонду Білонди. Спадкував владу близько 1745 року. Продовжив загарбницьку політику. Переправившись через річку Луапула в Матанді, завоював корінне населення, відоме під назвою шіла в долині річки Луапула. Скориставшись боротьбою між собою, підкорив вождівства Мбулу і Калаби, на південь від річки Луонго, та Чибве і Чунгу, клани групи мукулу народу бемба, на північ від озера Бангвеулу. Потім встановив владу над вождями плмен біса напівденний схід від Чунгу. Втім ці успіхи не мали тривалого характеру. Ймовірно було отримано лише одноразову данину та захоплено якусь здобич.

Саме він перетворив Казембе на повноцінну державу, але залежну від імперії Лунда. За цим уклав мирні угоди з державою Бемба.

Помер Каньємбо Мпемба близько 1760 (на думку деяких дослідників навіть 1770 року, що більш сумнівно). Йому спадкував небіж Луквеза Ілунга.

Джерела[ред. | ред. код]

  • E. Labrecque, "A Summary of the History of the Ba-Luunda. The Kazembe of Lwapula (Kawambwa District), " typescript, 1948
  • Giacomo Macola. A Political History of the Kingdom of Kazembe (Zambia). Published by ProQuest LLC, (2017)