Карнавал в Поденсе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Caretos de Podence
ID ЮНЕСКО 01463

Карнавал в Поденсе (Caretos de Podence) — традиційне дійство у селі Поденсе в муніципалітеті Маседо де Кавалейруш. 12 грудня 2019 року ЮНЕСКО оголосила їх нематеріальною культурною спадщиною людства.

Історія[ред. | ред. код]

Поденсе, 5 березня 2019 р

Карнавал є одним з найбільш важливих заходів у річному календарі. На Великдень і Страстну середу хлопчики в містечку з'являються одягнені у кольорову одежу, зроблену з смужок, а їх обличчя закрите масками з дерева або шкіри, з виразним носом. Вони носять дзвіночки та дощечки на собі, і енергійно бігають по містечку, стрибають та кричать. Одним з основних причин цієї гонки є знаходження дівчат для танцю та «чокальхару» (chocalhar, дзвіночки).

Серед найважливіших моментів карнавалу в Поденсі особливе місце посідають «навмисне весілля» - «казаментуш-а-фінжир» (casamentos a fingir) у «Жирну неділю», а в Карнавальний вівторок - карнавальна хода по селі та церемонія спалювання карнавального опудала - «кейма-ду-ентруду» (Queima do Entrudo), що знаменує кінець свята.[1]

Наступного ранку, за традицією, хлопець повинен відвідати дівчину, що випала йому за допомогою випадкового вибору, і отримає солодощі та вино. У 1985 році Каретос Поденсе організувалися та перетворилися групу в Культурну Асоціацію, для збереження традицій.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Карнавал в Поденсе, Всемирное наследие | www.visitportugal.com. www.visitportugal.com (рос.). Процитовано 5 лютого 2023.
  2. The Caretos of Podence | www.visitportugal.com. www.visitportugal.com (англ.). Процитовано 5 лютого 2023.