Копер (дробарка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Копер (у дробленні))
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Копе́р, копрова дробильна установка — установка для дроблення металевого брухту, брил мартенівського шлаку тощо.

Опис[ред. | ред. код]

Копрове дроблення — дроблення металевого брухту дією падаючого вантажу спеціальної форми[1][2]

Копрова дроблення застосовується для переробки великогабаритного масивного сталевого або чавунного лому і скрапу. При цьому способі використовуються потужні копрові установки продуктивністю 2-8 т/год[3]

Копрові баби виготовляють естакадними і баштовими (стаціонарні та пересувні).

Естакадні копрові установки мають завантажувальну естакаду, по якій переміщається мостовий кран, бійне місце. Подача брухту та видалення готової продукції з бійного місця здійснюється мостовим краном. Підйом і скидання копрової баби проводиться бійним краном.

Енергія на дроблення на копровій установці, залежить від маси і форми копрової баби, а також висоти її падіння. Істотний вплив на ефективність подрібненні надає форма баби. Найбільш оптимальна грушоподібна копрова баба з плоским дном.

Копрові баби виготовляють зі сталі, що містить 0,10,2 % вуглецю, і термічно гартують. Довговічність копрових баб невелика (до 6000-7000 т подрібненого металобрухту). Найбільш довговічні копрові баби, виготовлені зі сталі, що містить 12-18 % марганцю.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Копровое дробление металлолома. Словарь-справочник терминов нормативно-технической документации. Архів оригіналу за 16 жовтня 2018. Процитовано 21 липня 2017.
  2. Копровое дробление металлолома. Машиностроение. Архів оригіналу за 31 жовтня 2017. Процитовано 21 липня 2017.
  3. Технология и оборудование для подготовки металлолома к переплаву. Архів оригіналу за 27 листопада 2016. Процитовано 21 липня 2017.