Користувач:Клименко Олексій/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
акварельні олівці

Олівець та весь свесвіт в ньому.

Графітові олівці[ред. | ред. код]

Око людини розрізняє 150 відтінків сірого. Простий графітовий олівець дозволяє створювати зображення, що передає об’єм предметів, гру тіней і відблиски світла. Водночас малюнок графітовими олівцями – найпростіша техніка малювання, що дає найбільш чітке зображення. Ескіз олівцем – основа майже всіх картин.

Насиченість кольору ліній залежить від твердості графітового стрижня: чим він м’якіший, тим лінія темніша. Твердість позначають літерами В (м’який) і Н (твердий). Найчастіше використовують олівці середньої твердості (НВ), ними промальовують основу, форму малюнка, а також тональні плями. Твердими олівцями малюють тверді предмети з чітким контуром, а також тонкі лінії, наприклад, волосся. Лінія, проведена м’яким олівцем, товща і не така чітка. Такими олівцями гарно малювати тварин і птахів. Також м’які грифелі легше стирати і розтушовувати.

олівці

Пастельні олівці[ред. | ред. код]

Пастельні олівці створили, щоб побороти основний недолік пастелі – складність промальовування дрібних і чітких деталей. Олівці дозволяють пастелі залишатися пастеллю, але водночас деталізувати малюнок. Також пастельні олівці не бруднять руки. Пастель проста і зручна у використанні, дозволяє створювати дуже реалістичні малюнки, а пастельні олівці мають близько півтори тисячі різних відтінків, тому завжди можна знайти потрібний вам колір. При малюванні постійно відбувається тісний контакт пальців з папером і пастелю, що необхідно для розтушовування і отримання потрібного відтінку.

Маркуються пастельні олівці, як і звичайні кольорові, − вказується назва країни-виробника, фірма, серія, номер і назва кольору.

Акварельні олівці[ред. | ред. код]

Акварельні олівці схожі на звичайні. Однак їх особливість у тому, що після завершення малюнка його можна розмити мокрим пензликом і отримати ефект акварелі. Є два основні способи роботи акварельними олівцями: сухий (як звичайними олівцями) і мокрий (по вологому паперу або з наступним розмиванням ліній водою). Сухий метод хороший тим, що акварельні олівці дають дуже яскравий і насичений колір. Малювати по вологому паперу досить складно для початківців. Ще один спосіб використання акварельних олівців: коли колірний пігмент набирають з грифеля на вологий пензлик і малюють.

Звичайні акварельні фарби люблять точність і практично не вибачають помилок. Акварельні ж олівці дозволяють спланувати результат і виправляти малюнок на стадії сухого малювання.  Проте акварельні олівці стираються гірше, ніж звичайні.

Акварельні олівці не мають маркування твердості, але на упаковці зображений спеціальний символ – крапля води, пензлик або напис Watercolor/Aquacolor/Aquarell. Позначення твердості мають лише чорний і сірий аква-олівці.Олівець[1]

  1. Види олівців: графітові, пастельні, акварельні. Особливості та переваги - арт-студія "Ліхтарик". Ліхтарик (англ.). 13 лютого 2020. Процитовано 28 квітня 2022.