Користувач:Олександр Меньшов/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микита Кузьменко
Народився 29.10.1989[1]
Громадянство Україна
Діяльність кінооператор фотограф режисер
Нагороди «Золота дзиґа» 2017
Сайт nikitakuzmenko.com

Микита Кузьменко (нар. 29 жовтня 1989 року, Київ) - український оператор, лауреат Золотої дзиґи, який знімав музичні кліпи для таких виконавців як MONATIC, LAYAH. Кеті Перрі, та Джамала, також відомий завдяки своїй довгій співпраці з режисером Танею Муіньо.

Біографія[ред. | ред. код]

Надихнувшись відео з інтернету, У 2002 році, на привезену дідусем далекобійником мильницю Sony, Микита з друзями почав знімати скейт-відео, але після невдалих спроб вирішив спочатку навчитися фотографії. Закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого за фахом кінооператор. Після закінчення університету отримав грант і ще три роки навчався в Польщі, в кіношколі Анджея Вайди, на режисурі документальних фільмів. Після цього працював в кіно і рекламі асистентом оператора в Швеції, Естонії та Данії.[2]

У цей період двічі працював з оператором Тімо Салміненом, відомим по роботах з режисером Акі Каурісмякі.[3]

Я отримав цю роботу випадково: я їхав в поїзді на кінооператорський фестиваль і переді мною сиділа дівчина, яка дуже активно обговорювала на польському питання, пов'язані з організацією зйомок фільму. Я завів з нею розмову і виявилося, що вона шукає російсько- та польско-мовного асистента оператора для зйомок повнометражного фільму.

На власні гроші їздив вчитися в Лос-Анджелес в Global Cinematography Institute (Глобальний інститут операторської майстерності), заснований Юрієм Нейманом (ASC) і Вілмош Жігмондом (ASC). Всі викладачі там складаються в Американському суспільстві кінооператорів (ASC).

Кар'єра[ред. | ред. код]

Серед його операторських робіт в повнометражному кіно фільм «Жива ватра» (англ. The Living Fire), в 2015 отримав спеціальну нагороду журі на фестивалі документального кіно Hot Docs в Торонто [4]. У 2017 фільм переміг у двох номінаціях української національної премії «Золота Дзиґа», в тому числі за операторську роботу. [5]

Інший його повнометражний фільм - український танцювальний екшн «Давай танцюй!» (Давай танцуй! рос. Let's dance! Англ), де він вперше виступив як оператор-постановник і також перший фільм, на відміну від «Живої ватри», для широкого кінотеатрального прокату.

У 2017 році дебютував як режисер кліпом для групи The Gitas "Beverly kills" і знімаючи їх живі концерти, але після цього був режисером усього декілька разів: зняв кліп для української музичної виконавиці ЛУНА «Літні бульвари» і рекламу.

З 2007 року займається фотографією. У 2017 році в Одесі у нього відбулася фотовиставка чорно-білої плівкової фотографії «2US», що складалася з 22 кадрів, які він робив протягом трьох років подорожуючи по Україні, Америці, Казахстану, Італії та Японії. Герої проекту - двоє людей з різних країн, випадково задокументованих на кожній з цих фотографій.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

instagram.com/nikitakkkuz https://vimeo.com/incornice

  1. https://www.facebook.com/nikita.kuzmenko.7
  2. Новое имя: Оператор Никита Кузьменко
  3. ОСОБОЕ ВИДЕНИЕ: ОПЕРАТОР НИКИТА КУЗЬМЕНКО
  4. УКРАЇНСЬКИЙ ФІЛЬМ «ЖИВА ВАТРА» ОТРИМАВ ПРИЗ В КАНАДІ!
  5. Найкращий оператор-постановник - Микита Кузьменко
  6. В галерее Invogue#Art открылась фотовыставка кинооператора “Живой ватры”