Користувач:A1/Як отримати дозвіл OTRS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Це есе є викладенням власного досвіду вікіпедиста А1 з отримання дозволу OTRS при роботі над проектом "Світова класика - українською". Автор сподівається, що цей досвід може допомогти іншми вікіпедистам в подібних ситуаціях.

Для чого потрібен дозвіл OTRS[ред. | ред. код]

Дозвіл OTRS потрібен для захисту файлів і сторінок Вікіпедії та інших вікі-проектів від знищення зацікавленими в цьому особами, під приводом буцім-то "порушення авторських прав". Позначення на сторінці файлу чи сторінці обговорення статті про наявність дозволу OTRS надійно захищатиме завантажені Вами матеріалів від подібних вандальних дій чи брудних спекуляцій навіть у випадку Вашої відсутності онлайн.

Крок 1-й: дозвіл правовласника[ред. | ред. код]

Перший і необхідний у будь-якому випадку крок полягає в тому, щоб встановити контакт з правовласником і попросити у нього дозвіл на публікацію його матеріалів. Очевидно, правовласникові спочатку треба детально розповісти про Вікіпедію та інші вікі-проекти, її політику щодо авторських прав і політику "вільних знань" взагалі. В моєму випадку цей крок був спрощений, оскільки проектові передувала щонайменше два вікімедійні проекти - прес-конференція і проект Заливка_статей_про_академіків_АНВШУ. В загальному випадку слід виходити з того, що багатьом людям сутність Вікіпедії настільки ж нелегко порозуміти, наскільки мені, наприклад, нелегко зрозуміти закон Ома.

Крок 2-й: листування з правовласником[ред. | ред. код]

Підставою для оформлення дозволу OTRS є лист, в якому правовласник висловлює згоду на публікацію своїх матеріалів у вікі-проектах. Цей лист повинен мати електронний вигляд, тобто це може бути звичайний e-mail, або це може бути відсканований паперовий лист. Якщо Ви маєте можливість вести спілкування з правовласником через e-mail, Вам слід зробити такі кроки:

(а) написати лист, в якому попросити згоду на публікацію його матеріалів (зазначити яких саме) на Вікіпедії (Вікіджерелах, Вікісховищі і т.п.). Бажано цей лист писати достатньо лаконічно і уникнути в ньому обговорення питань, що не стосуються безпосередньо Вікіпедії або могли би виглядати конфеденційними (або з інших причин небажаними для публічного ознайомлення).
(б) отримати лист, зі змісту якого було би зрозуміло, що автор дає згоду на публікацію (дозволяє публікацію).

Крок 3-й: листування з волонтерами OTRS[ред. | ред. код]

Третім кроком є відправка запиту на permissions@wikimedia.org щодо OTRS. В моєму випадку лист мав такий вигляд:

Будьте готові до того, що Ваш лист проігнорують, скоріше за все ігнорування не пов'язано з недобрими намірами, а пов`язано з елементарними лінощами "волонтерів". Просто перешліть лист через 1-2 тижні. Пересилайте до тих пір, поки його не прочитають. Як варіант, можете направити копії на адреси <permissions-ru@wikimedia.org> та <info-en-r@wikimedia.org>, можливо там Вас почують швидше.

Після відповіді в дусі "Send letters to us. We'll find volunteers who can read Ukrainian." перешліть листи (для електронних використовуйте функцію "Переслати") описані в кроці №2. Можете переслати лише останній лист, якщо в ньому був процитований попередній і зберіглися його вихідні дані. Чекайте поки номер дозволу Вам повідомлять.

Крок 4-й: проставлення номеру OTRS на сторінках[ред. | ред. код]

Цей крок найлегший, бо його виконання цілком у Ваших силах і не потребує дій сторонніх. Просто зазначте на сторінках файлу (якщо дозвіл стосується файлу) або сторінках обговорення (якщо дозвіл стосується тексту) шаблон виду {{Шаблон:PermissionOTRS|хххххххххххххххх}}, де хххххххххххххххх - номер Вашого дозволу.

Бажаю удачі!