Користувач:Monbibl

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Монастириська центральна районна бібіліотека - головна книгозбірня м.Монастириська, районна за значенням, універсальна за змістом та публічна за призначенням.Районна бібліотека м.Монастириська

Історична довідка[ред. | ред. код]

На початку 1940 року відкрилися дві державні бібліотеки, які обслуговували й дорослих, і дітей. Книгозбірні припинили свою діяльність у роки війни. І тільки на початку 1945 року в місті було відновлено бібліотеку, при якій був і дитячий відділ. З часом дитячий відділ відокремили від бібліотеки для дорослих. У 1948 році Монастириський районний відділ культурно-освітніх установ відкрив районну бібліотеку для дітей. А бібліотека, яка обслуговувала дорослого читача, залишилася одна. Першим приміщенням бібліотеки був Народний дім, який знаходився біля церкви. Пізніше відкрили книгозбірню, що була розміщена в будинку, який був побудований на тому місці, де знаходиться тепер пам’ятник Т. Г. Шевченку. До сьогоднішнього дня ці будинки не збереглися. Згодом бібліотеку було перенесено в інше приміщення, яке знаходилося біля аптеки (зараз тут дитяча консультація), потім вона розмістилась у будинку, що прилягає до кінотеатру, пізніше перенесли в Будинок культури, а згодом — у будинок, який займав райком партії, та ненадовго. У 1967 році Будинок культури знову прийняв у свої стіни бібліотеку, яка перебувала тут до 1972 року. З роками фонд поповнювався, і постало питання про розширення приміщення. У 1972 році бібліотеку було перенесено в будинок колишньої середньої школи. Жителі міста не можуть уявити життя без книг, газет, журналів. Щорічно зростає число читачів, яких обслуговують спеціалісти. Минають роки, працівники бібліотеки змінюються з тих чи інших причин, але робота ведеться на належному рівні. Завідуючими бібліотекою були: Парасковія Вікторівна Іщенко, Ніна Платонівна Петренко, Роман Іларійович Шуя, Даниїла Михайлівна Корчова, Стефанія Іванівна Вовк, Катерина Григорівна Шкварло, Марія Іванівна Деркач. У районній бібліотеці були й інші посади: бібліотекар, завідуюча читальним залом, методист.

Основні завдання[ред. | ред. код]

Своїми основними завданнями бібліотека вважає: - сприяння розвитку освіти та самоосвіти, шляхом популяризації фонду бібліотеки, надання професійних консультацій щодо пошуку потрібних матеріалів; - вивчення та формування читацьких інтересів через запровадження нових форм роботи; - виховання духовної культури особистості та популяризація норм загальнолюдської моралі; - організація краєзнавчої роботи, розвиток інтересів користувачів до історії України, ведення пошукової роботи із відтворення білих плям у історії рідного краю; - відродження народних традицій та обрядів, пісенно-фольклорного мистецтва; - розвиток зв’язків з громадськістю, надання інформаційних послуг як державного, так і місцевого рівня. - розвиток зв’язків з громадськістю, надання інформаційних послуг як державного, так і місцевого рівня.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

В 2011 році Монастириська ЦБС стала переможцями конкурсу проектів програми «Бібліоміст» «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до мережі Інтернет». У центральній бібліотеці відкрито інтернет - центр з покращеним інформаційним забезпеченням користувачів.

Структура[ред. | ред. код]

У бібліотеці функціонують відділи: обслуговування користувачів: — абонемент, — читальний зал, — інтернет-центр з безкоштовним доступом до світової мережі; комплектування та обробки літератури; методично-бібліографічний.

Фонди[ред. | ред. код]

Фонд бібліотеки нараховує 35900 одиниць творів друку українською та іноземними мовами, близько 35 назв центральних та місцевих періодичних видань.

Користувачі[ред. | ред. код]

ослугами бібліотеки користуються близько 2200 читачів. Основні категорії : школярі,студенти, службовці, робітники, пенсіонери.

Послуги[ред. | ред. код]

Читачі можуть отримати наступні послуги: — брати літературу додому та користуватись у читальному залі; — знайомитись з книжковими виставками та тематичними полицями; — приймати участь у масових дійствах, організованих бібліотечними працівниками; — замовляти екскурсії; — навчитися користуватися довідково-бібліографічним апаратом; — отримати достатню краєзнавчу інформацію; — користуватися періодичними виданнями; — скористатися безкоштовним доступом до мережі Інтернет; — отримати довідку по пошуковому запиту; — роздрукувати та зберегти на електронних носіях знайдені інформаційні матеріали.