Користувач:OlhaSamusik

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інтент-аналіз

[ред. | ред. код]
Рядок з абзацу

Метод інтент-аналізу досить новий у психолінгвістиці. Розроблений він у лабораторії психології мовлення та психолінгвістики в Інституті психології РАН під керівництвом Т.М.Ушакової. Назва походить від англійського слова - intention(намір). Мовна поведінка індивіда в соціумі є завжди інтенціонально-спрямованою і має вплив на адресата. Інтенція - це суб'єктивна спрямованість на певний предмет. Будь-який текст є продуктом процесів мислення його автора, відтак містить одну або більше інтенцій різної спрямованості. Текст як засіб комунікації між автором (мовцем) та читачем (слухачем) містить комунікативні інтенції двоскладової структури. Вираження інтенпії передбачає:
а) позначення об'єкта та
б) ставлення до нього автора (мовця).
Інтент-аналіз дає змогу досліднику реконструювати ці інтенції на основі тексту - писемного або усного.

Рядок з абзацу

Під час інтент-аналізу тексту береться до уваги його якісне наповнення, тобто не те, про що каже автор , а те, що він хоче сказати. Наприклад, у питанні Ви ще бажаєте з нами погратися? залежно від контексту можуть бути приховані інтенції погрози або заохочення на адресу суб'єкта.

Рядок з абзацу

Таким чином, до переліку включені звинувачення, погрози, розвіювання, протидія, демонстрація сили, заохочення, похвала тощо. І-А, як правило, включає два етапи:
а) виявлення інтенцій;
б) експертне оцінювання інтенцій, що лежать в основі висловлювання.
Якщо очевидної інтенції не простежується, текст до початку другого етапу піддається переформулюванню за такою процедурою:

  • якомога стисліше виведення одиниць смислу з максимальним збереженням логіки тексту й уникненням небажаних асоціацій у складовій частині лексичного значення одиниць;
  • опущення другорядних уточнювальних одиниць.
Рядок з абзацу

Як правило, на другому етапі смислові одиниці зводяться до суб'єктно-предикативних структур - "пропозицій". Тобто інтент-аналіз доповнюється пропозиціями. Пропозиція являє собою мінімальну, добре структуровану одиницю смислу. Одне речення може містити більше однієї пропозиції. Наприклад, речення Київ підтримує Грузію у збройному конфлікті з Росією містить дві пропозиції:

  • пропозиція 1: воюють (Грузія, Росія)-,
  • пропозиція 2: підтримує (Україна, Грузія).
Рядок з абзацу

Як бачимо, пропозиційними вузлами є предикати (воюють, підтримує), виражені, як правило, дієсловами. Аргументами є Київ, Грузія, Росія. ІА доцільно використовувати на матеріалі текстів конфліктної спрямованості, зокрема політичних, пропагандистських, у текстах ЗМІ, передвиборних виступів, оскільки одним із ключових аспектів цього методу є авторська оцінка - позитивна чи негативна - описуваних об'єктів. А, наприклад, у рекламному тексті негативна оцінка об'єкта (товару чи послуги) відсутня. У конфліктних текстах присутній так званий трикутник: ми - вони (свій - чужий) - третя сторона. Кожному з цих компонентів приписується своя характеристика. Блок ми зазвичай характеризується позитивно, на адресу блоку вони висловлюються докори, засудження, погрози і т. ін., тобто вони представляють ворога/ опонента. Третя сторона - це пересічні люди (народ), яких або заохочують, або яким висловлюють докори.

Рядок з абзацу

Одним із варіантів процедури ІА під час застосування на матеріалі окреслених вище текстів є виділення на першому етапі кола обговорюваних об'єктів, а також зв'язків та відношень між ними. В основі виділення об'єкта є його значущість, що виявляється в частоті, тобто подробицях його опису і кількості його згадуваних ознак (предикатів).

Рядок з абзацу

На другому етапі кожній ознаці (предикату) приписується конкретне значення за такими факторами: моральність, динамізм, компетентність. На кінцевому етапі відбувається узагальнення результатів у вигляді переліку найчастіше згадуваних об'єктів (як правило, це людина/ група людей) із подальшою оцінкою за двополюсними шкалами моральність - аморальність, динамізм - пасивність, компетентність - некомпетентність, наприклад "+1", "0", "-1" . Така градуйована оцінка ознак об'єкта нагадує Ч.Осгуда. Насамкінець, дослідник зіставляє індивідуальні результати ІА з результатами, одержаними іншими експертами. Якщо оцінки збігаються, то можна стверджувати про коректність процедури та адекватність експертних оцінок.

Рядок з абзацу

Доцільно також визначати загальну тональність тексту, яка може бути нейтральною, оптимістичною чи песимістичною. Слід підкреслити, що під час аналізу текстів дослідник працює не з реальними описуваними об'єктами, а з їхнім образом, створеним автором/ авторами тексту. Під час дослідження текстів ЗМІ, політичного та пропагандистського спрямування ІА допомагає вирішувати проблеми соціально- психологічного та загальносоціального плану, наприклад щодо ступеня та якості їхнього впливу на індивідуальну й масову свідомість, виявлення ступеня викривлення "картини світу" авторами таких текстів. Пропонована нами необ'єктивна картина дійсності здатна трансформувати (іноді досить суттєво) уявлення про світ та соціально-політичні уподобання адресатів.