Користувач:Urban enthusiast/RYBALSKY

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Rybalsky — назва житлового району, який ревіталізує частину півострова Рибальського за прикладом реновації промзон міст Європи. Житловий район частково заселений і перебуває у фазі зведення. [1] Житловий комплекс вважається низкозабудованим (9 поверхів) для Києва і об’єднує в собі житловий та рекреаційний простори з відкритою концепцією розмежування, доступною для перехожих. Забудовник проєкту - Riverside/SAGA Development.

Історія проєкту

[ред. | ред. код]

За діюячим генеральним планом міста Києва на період до 2020 року рекомендовано вивільнення ділянок південної та центральної частинини Подільсько-Куренівського промислового району під поліфункціональну забудову (житло, офіси, ТРЦ тощо) [2]

У 2005 році на Рибальському півострові планували реалізувати проект центру ділової активності «Київ-Сіті». Але після падіння економіки в 2014 році, у Києва зникла необхідність у такій кількості офісних метрів як у проєкті і він не був реалізований. [3]

До 2015 році на території півострову - від Гаванського моста до судноремонтного заводу - була запущена промзона, перетворена в склади. Цього року з’явився новий проєкт реновації закинутого суднобудівного заводу «Кузня на Рибальському» (колишня «Ленінська кузня»), який став початком будівництва житлового району Rybalsky. [4]

На початку 2017 р. компанією KDD Engneering за партнерства Київміськбуду та Perfect Group було розпочато реалізацію будівельного проєкту. [5]

У травні  2017 року на території Rybalsky був відкритий пішохідний бульвар, поділений на кілька зон. [6]

У липні 2019 року інвестори оголосили план вкласти в проєкт додаткові 2,5 млрд гривень. [7] [8]

Архітектура

[ред. | ред. код]

За задумом проєктувальників, Рибальській острів має стати продовженням центру Києва, тому для всіх новобудов встановлено граничну висоту у 21 м. Благоустрій території кварталу розроблений за зразками європейського міста Амстердам з розширенням вулиць до 26 м, створенням системи підземних паркінгів та «кишень», відокремлених від смуг автомобільного руху, прориття каналу. [9][10] Урбаністичну концепцію Рибальського півострова розробляло BURØ architects. Кількість індивідуальних проєктів у жилому масиві дорівнює кількості квартирпо принципу індивідуальних віл “Vertical village”. Проєкт є протилежним до “типової архітектури”, притаманної житловим будинкам Києва епохи модернізму. За концепцією архітекторів, закритий квартал дозволяє розділити простір на приватний, колективний та публічний без задіяння охорони та заборів [11] ЖК має privately owned public spaces зонування, де внутрішні двори є у винятковому розпорядженні жителів, а пішохідний бульвар і набережна каналу з вулицею ресторанів і можливістю заходу водного транспорту з боку Дніпра - відкритими для всіх бажаючих. [12] Біля району має проходити нова гілка метро метро на Троєщину. У районі Київського шовкового комбінату між вулицями Костянтинівською та Кирилівською планують побудувати новий житловий комплекс під назвою Amsterdam. [13]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Введение в эксплуатацию первого пускового комплекса ЖК RYBALSKY. domik.ua. Процитовано 7 жовтня 2020.
  2. Блудша, Автор: Марина (18 березня 2019). Історія промислового Подолу: від заводів до креативних просторів. Хмарочос (укр.). Процитовано 22 жовтня 2020.
  3. Від корабельні до престижних кварталів: історія Рибальського півострова. UA.NEWS. 31 липня 2017. Процитовано 22 жовтня 2020.
  4. CANactions и Riverside объявляют конкурс по разработке концепции «Нового Подола». propertytimes.com.ua. Процитовано 22 жовтня 2020.
  5. Вечірній Київ :: Як Рибальський острів перетвориться на маленький Амстердам [фото]. vechirniy.kyiv.ua (укр.). Процитовано 22 жовтня 2020.
  6. На Рибальському півострові відкрили пішохідний бульвар. The Village Україна. 28 травня 2017. Процитовано 22 жовтня 2020.
  7. SAGA Development намерена инвестировать 2,5 млрд гривен в строительство на Рыбальском полуострове в Киеве. ukranews_com (рос.). 12 липня 2019. Процитовано 22 жовтня 2020.
  8. ТОП-50 инновационных компаний Украины. delo.ua (рос.). Процитовано 22 жовтня 2020.
  9. Вечірній Київ :: Як Рибальський острів перетвориться на маленький Амстердам [фото]. vechirniy.kyiv.ua (укр.). Процитовано 22 жовтня 2020.
  10. Канал ЖК 'Rybalsky'. Студія ландшафтної архітектури KOTSIUBA (ua) . Процитовано 22 жовтня 2020.
  11. Архитектурный копипаст убивает. Почему разнообразие считают залогом витальности города?. PRAGMATIKA.MEDIA (ru-RU) . 31 серпня 2020. Процитовано 22 жовтня 2020.
  12. Тысяча и один уличный стул. Секреты живых городских пространств. PRAGMATIKA.MEDIA (ru-RU) . 19 листопада 2019. Процитовано 22 жовтня 2020.
  13. Блудша, Автор: Марина (18 березня 2019). Історія промислового Подолу: від заводів до креативних просторів. Хмарочос (укр.). Процитовано 22 жовтня 2020.