Лобарія широка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лобарія широка
Зображення
Коротка назва L. amplissima
Наукова назва таксона Lobaria amplissima Forssell, 1883
Таксономічний ранг вид
Батьківський таксон Lobaria
Вернакулярна назва tupsalejäkälä[1]
Базіонім L. amplissimusd
CMNS: Лобарія широка у Вікісховищі


Лобарія широка (Lobaria amplissima) — лишайник, що належить до родини Лобарієві (Lobariaceae) і має вразливий природоохоронний статус.

Опис[ред. | ред. код]

Цей гірський лишайник поширений в Європі, Малій Азії, Кавказі, Північній Африці та Новій Зеландії. В Україні його можна знайти у Карпатських гірських лісах. Лобарія широка трапляється поодинці або у невеликих групах. За останні десятиріччя чисельність виду суттєво понизилася, частина місцезнаходжень зникла. Загальною причиною такого зменшення є вирубування гірських лісів та забруднення повітря. Вид морфологічно характеризується широкою, круглою, матовою сланею з коротким опушенням та поверхнею з короткими смугами. Розмножується лобарія широка нестатевим і статевим шляхом.

Заходи з охорони популяцій та збереження природних ресурсів реалізуються в Карпатському НПП, Карпатському БЗ та Ужанському НПП. Необхідно підтримувати стабільний стан популяцій, розширювати систему заповідних об'єктів, включаючи відомі сучасні локалітети виду та проводити заходи для збереження старих лісових масивів.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фінський інформаційний фонд з біорізноманіття — 2012.
  2. Лобарія широка Lobaria amplissima (Scop.) Forss - Червона книга України. redbook-ua.org (en-gb) . Процитовано 23 січня 2023.