Абетко-цифровий символ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

 

Чорноголова чайка, окільцьована абетко-цифровим пластиковим кільцем, що полегшує читання на відстані.

Абетко-цифрові символи (також алфавітно-цифрові) - це комбінація латинських літер і арабських цифр, зокрема для написання абетко-цифрового коду.

Бібліотека POSIX/C [1] визначає 36 (A–Z і 0–9, незалежні від регістру) символи або 62 (A–Z, a–z і 0–9, чутливі до регістру) символи.

Абетко-цифрові символи в людських інтерфейсах[ред. | ред. код]

При тлумаченні абетко-цифрових символів можуть виникати неоднозначності. Найбільш очевидним є подібність букв I, O і Q до цифр 1 і 0 . [2] Таким чином, щоб уникнути неправильного тлумачення людьми, залежно від застосування, були прийняті різні абетко-цифрові підмножини.

Наприклад у пасажирських літаках схема розсадки у літаку та сидіння позначалися номером і літерою - для ряду і стовпця відповідно. У широкофюзеляжних реактивних літаках кожен ряд сидінь може мати 10 місць з позначкою ABC-DEFG-HJK. Буква I пропускається, щоб уникнути плутанини з першим (1) рядом. В ідентифікаційному номері транспортного засобу, який використовується виробниками автомобілів, літери I, O та Q опущені через їх схожість з 1 або 0.

Для уникнення помилок, при написанні абетко-цифрових знаків від руки, на додачу до I та O, уникають також V, тому що вона виглядає як U у курсиві, і Z через її схожість з 2.

Дивись також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Christias, Panagiotis (1 квітня 2004). man ASCII(7), "American Standard Code for Information Interchange". UNIXhelp. University of Edinburgh. Архів оригіналу за 11 May 2013. Процитовано 7 травня 2013.
  2. Grissinger, Matthew (December 2012). Avoiding Confusion With Alphanumeric Characters. Pharmacy and Therapeutics. 37 (12): 663—665. ISSN 1052-1372. PMC 3541865. PMID 23319841.