Маржа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Маржа — величина, яка виражає різницю між процентними ставками, курсами цінних паперів, ставками страхових внесків і відшкодувань, цінами товарів тощо[1].

У торговельних операціях – різниця між купівельною і продажною ціною товару. У фондових біржових операціях – різниця між курсами цінних паперів (номінальним і продажним), між курсом цінних паперів на день укладання і день виконання фінансової угоди; у банківській практиці – різниця між процентними ставками за залученими і виданими кредитами[2].

  • Різниця між ціною, визначеною в біржовому бюлетені, та ціною покупця.
  • Різниця між обліковою ставкою національного банку і ставкою відсотків за кредит комерційних банків. Іншими словами, маржа — це сума доходу комерційного банку.

Маржа — це застава за право продати товар на біржі у майбутньому.

Маржа — в загальноринковій термінології — різниця між ціною та собівартістю (подібно до прибутку). Може бути виражена як в абсолютних величинах (наприклад, гривні), так і у відсотках, як відношення різниці між ціною та собівартістю до ціни (на відміну від торгової націнки, котра обчислюється як та ж сама різниця, відносно собівартості).

Припустімо, щось куплено за 50 доларів і продано за 100 доларів.

Собівартість = 50 доларів США.

Ціна продажу (дохід) = 100 $

Прибуток = 100 $ - 50 $ = 50 $

Відсоток прибутку = 50 $ / 50 $ = 100%

Маржа прибутку = (100 - 50 доларів) / 100 доларів = 50%

Множинний коефіцієнт ROI = 50 доларів США / 50 доларів США (прибуток, поділений на витрати).

Якщо дохід дорівнює вартості, відсоток прибутку дорівнює 0%. Результат вище або нижче 100% можна розрахувати як відсоток повернення інвестицій. У цьому прикладі рентабельність інвестицій в 0,5 рази більше інвестицій, що дає 50% прибутку.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. МАРЖА [Архівовано 2 лютого 2017 у Wayback Machine.] //Юридична енциклопедія : [у 6 т.] / ред. кол.: Ю. С. Шемшученко (відп. ред.) [та ін.]. — К. : Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана, 1998—2004. — ISBN 966-749-200-1.
  2. Маржа [Архівовано 9 травня 2016 у Wayback Machine.] //Словник фінансово-правових термінів / за заг. ред. д. ю.н., проф. Л. К. Воронової. – 2-е вид., переробл. і доповн. – К.: Алерта, 2011– 558 с.

Посилання[ред. | ред. код]