Металургійний комбінат у Мусаффах (EISF)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Металургійний комбінат у Мусаффах (EISF). Карта розташування: ОАЕ
Мусаффах
Мусаффах
Місце розташування комбінату

Металургійний комбінат у Мусаффах (EISF) – металургійний майданчик, що належить компанії Emirates Iron and Steel Factory (EISF) та діє у індустріальній зоні Мусаффах в еміраті Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати).

В 1998 році група General Holding Corporation (SENAAT) створила компанію EISF, завданням якої був випуск будівельної арматури із імпортованої сортової заготовки. В межах цього проекту ввели в дію прокатний стан потужністю 0,5 млн тон на рік.[1]

В подальшому вирішили перетворити майданчик EISF на повноцінний металургійний комбінат, для чого в 2009 та 2011 роках ввели в дію дві черги, кожна з яких мала:

- установку прямого відновлення заліза продуктивністю 1,6 млн тон на рік;

- електродугову піч ємністю 150 тон та продуктивністю від 196 до 236 тон на годину, що дозволяло забезпечувати річну потужність у 1,4 млн тон сталі;

- піч-ківш;

- машину безперервного виливу заготовки.

Майже вся отримана сортова заготовка призначалась для потреб самого комбінату, який отримав три нові прокатні стани сукупною річною потужністю 2,1 млн тон – для випуску будівельної арматури (0,62 млн тон), катанки (0,48 млн тон) та великосортового прокату (1 млн тон).

В 2014-му обидві установки прямого відновлення були модернізовані із доведенням річної потужності кожної до 2 млн тон. Також є відомості, що потужності сталеплавильного та прокатного переділів комбінату були збільшені до 3,5 млн тон.

Для роботи установок прямого відновлення комбінат щорічно потребує 5 млн тон залізорудних котунів. Також для цього процесу потрібні великі обсяги природного газу, який надходить в район Абу-Дабі по системі Хабшан – Схід.

З метою досягнення високої енергоефективності гарячобрикетоване залізо з установок відновлення може подаватись прямо до сталеплавильних печей. Так само машини безперервного виливу заготовок можуть передавати частину продукції напряму на прокатний стан, що дозволяє оптимізувати витрати на печах розігріву.

У 2016-му ввели в дію експериментальний проект із уловлювання діоксиду вуглецю, який у великому обсязі утворюється під час діяльності комбінату. Встановлене обладнання може щорічно захоплювати біля 800 тисяч тон зазначеного газу, що призначений для закачування у поклади нафтових родовищ з метою підтримки пластового тиску.[2][3][4][5][6][7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Emirates-Steel-Brochure-2020 (PDF).
  2. gulfconstructiononline.
  3. DRI Technology at Emirates Steel | Tenova. tenova.com (англ.). 9 жовтня 2017. Процитовано 13 лютого 2024.
  4. Emirates Steel | Hitachi Energy. www.hitachienergy.com (амер.). Процитовано 13 лютого 2024.
  5. emirates-steel-sheet-piling-brochure (PDF).
  6. mohamed (8 січня 2020). EMIRATES STEEL. Arab Iron and Steel Union (амер.). Процитовано 13 лютого 2024.
  7. QuentinJamesDesign (16 травня 2022). Emirates Steel Leading the Way on Carbon Capture. Sheet Piling (UK) Ltd (брит.). Процитовано 13 лютого 2024.