Миколай Ружинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Миколай Ружинський
Народився невідомо
Ружин
Помер 1592
Новий Ружин
Громадянство Військо Запорозьке
Національність українець
Діяльність військовий очільник
Військове звання кошовий отаман
Термін 1587 рік
Попередник ?
Головував Гаврило Голубок
Конфесія православ'я
Батько Остафій Ружинський
У шлюбі з Гальшка Стужинська
Герб
Герб

Миколай Остафійович Ружинський (*д/н —†1592) — князь, київський войський (1591-1592), козацький ватажок, кошовий отаман і гетьман низовий 1587 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з литовсько-українського роду князів Ружинських. Молодший син князя Остафія Ружинського і Богдани Олізар-Волчкевич. Разом з братами Богданом і Кириком брав участь у захисті Волині від нападів татар. 1587 року разом з братом Кириком вбив у Луцьку шляхтича Олександра Комара й відразу ж утік на Запорожжя, рятуючись від судового покарання. Того ж року обирається гетьманом низовим (кошовим отаманом) Запорозького війська. Але на цій посаді не відзначився значними походами. Тому вже наступного року поступився владою Гаврилу Голубку.

1590 року перебрався на Київщину, а невдовзі повернувся до рідних володінь. У 1591 році на місці с. Щербів заснував м. Новий Ружин. Того ж року призначається войським Київського воєводства. Помер на цій посаді 1592 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bobiński W. Województwo kijowskie w czasach Zygmunta III Wazy: Studium osadnictwa i stosunków własności ziemskiej. Warszawa, 2000
  • Гуртовий Г. Волинський Ружин і гетьмани Ружинські. — Луцьк: Надстир'я, 200. — 60 с.
  • Довбищенко М. В. Волинська шляхта у релігійних рухах кінця XVI — першої половини XVII ст. К., 2008