Муртазалі-хан II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Муртазалі-хан II

Муртазалі-хан II (д/н—1816) — 5-й володар Газікумухського ханства в 18131816 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Сурхай-хана II. Про його діяльність відомо обмаль. Замолоду брав участь у всіх військових кампаніях батька в Картлі, Черкесії, Дербентському і Кубинському ханствах. 17 липня 1813 року саме Муртазалі від імені батька визнав зверхність російської імперії.

Подальші події суперечливі: за однією версією Сурхай-хан II вирішив вирушити до перського шахзаде Мірзи-Аббаса для укладання нової угоди; за іншою версією муртазалі змусив батька залишити ханство. Можливо йому в цьому таємно допомагали росіяни, оскільки не довіряли Сурхай-хану II.

Муртазалі-хан II надав присягу вірності Російської імперії, відмовившись від батьківських планів спротиву. Проте 1814 року Сурхай-хан повернувся, що спричини розгардіяш, оскільки частина знаті стала на бік колишнього хана. Зрештою при незрозумілих обставинах 1816 року Муртазалі-хана II було вбито, а Сурхай-хан повернувся на трон.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Русско-дагестанские опюшения в ХVП — начале Х1Х вв.: Сборник докумеmов /Сост. В. Г. Гаджиев, Д.-М. С. Габиев, Н. А. Маrомедов, Ф. 3. Феадаева, Р. С. Шихсаидова. — М., 1988.