Мітрідат Пергамський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мітрідат Пергамський
дав.-гр. Μιθριδάτης ὁ Περγαμηνός
Народився 1 тисячоліття до н. е.
Помер 46 до н. е.
Діяльність суверен, військовослужбовець
Знання мов давньогрецька
Батько Мітрідат VI Евпатор
Мати Адобогіона Старша
Брати, сестри Адобогіона Молодшаd

Мітрідат Пергамський (*Mithridates, д/н —46 до н. е.) — політичний та військовий діяч часів еллінізму, цар Боспору у 47-46 до н. е. (як Мітрідат II) та Колхіди (Мітрідат III).

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду впливових галатів. Син Менодота з роду галатських тетрархів, та Адобогіони, наложниці Мітрідата VI, царя Понту. Виховувався при дворі останнього. У 59 до н. е. з'являється у Римі. В цей час затоваришував з Гаєм Юлієм Цезарем.

Під час громадської війни 49-45 років до н. е. надав Цезарю значну фінансову підтримку.

У 48 до н. е. у Малій Азії та Юдеї зібрав потужне військо, з яким рушив на допомогу Цезарю, який тримав облогу в Олександрії Єгипетській. У 47 до н. е. брав участь у вирішальній битві римлян проти Птолемея XIII.

Того ж року Мітрідат Пергамський був у складі військ Гая Цезаря в поході проти Фарнака II, царя Понту. Звитяжив у битві при Зелі. Після цього призначається царем Боспору і Колхіди та тетрархом галатського племені трокміїв. Втім у 46 до н. е. зазнав поразки від Асандра (чоловіка Динамії, доньки Фарнака II) й невдовзі загинув.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ellis Hovell Minns, Scythians and Greeks: A Survey of Ancient History and Archaeology on the North Coast of the Euxine from the Danube to the Caucasus, Cambridge University Press, 2011 (ISBN 9781108024877)