Н'ятсімба Мутота

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Н'ятсімба Мутота
Народився 1400
Помер 1450
Діяльність суверен
Посада

Н'ятсімба Мутота (бл. 1400 — бл. 1450) — 1-й мвене-мутапа (володар) Мономотапи. Заклав основи політичного та економічного розвитку.

Життєпис[ред. | ред. код]

Належав до клану каранґа (за іншими відомостями — розві) племені шона. Був представником правлячого роду Мбіре, панівного в державному утворенні (на кшталт федерація або союзу племен) Зімбабве (зі столицею в Великому Зімбабве).

За одними відомостями, в пошуках нових копалень солі або внаслідок виснаження земель для пасовиськ та землеробства з частиною народу мігрував на схід, зупинившись в області Денде між водоймою Мазое (в сучасному Центральному Машоналенді) та річкою Панхаме (на кордоні сучасних Зімбабве і Мозамбіку). Тут було знайдено великі родовища солі в області Тавара.

Втім висловлюється думка, що Н'ятсімба Мутота залишив Велике Зімбабве після війни з братом (стриєчним братом) Мукваті. На той час Велике Зімбабве вже відчувало тиск з боку державного утворення зі столицею Інгомбе Іледе (біля річки Замбезі в сучасній Замбії).

Саме в правління Н'ятсімба Мутота федерація (союз) племен перетворився на повноцінну державу, що мала теократичний характер, оскільки Мутота прийняв титул мвене мутупа (цивільний і військовий титул) та став верховним жерцем головного божества Мварі. Столицю звів біля гори Фуа (ототожнюють з теперішньою горою Дарвін в Центральному Машоноленді), бажаючи бути ближче до торгівельних міст султанату Кілва.

Десь з 1440 року розпочав загарбницькі походи проти навколишніх племен, розширивши межі підвладних земель на захід уздовж річки Замбезі. До кінця життя підкорив Велике Зімбабве, яке залишилося культовим центром. Впровадив традицію призначати в підкорених областях своїх синів.

Встановив міцні торгівельні контакти з містами Софала і Мозамбік, куди відправлялися сіль, золото та слонова кістка. В свою чергу худобу вимінював на золото в народів банту на півдні Африки (вони контролювали відповідні копальні), яке вже потім відправляв арабським торговцям.

Загинув близько 1450 року біля пагорбу Читакочангонья у війні з народом тонга. Йому спадкував син Н'янхехве Матопе.

Джерела[ред. | ред. код]

  • W. G. L Randles, L'empire du Monomotapa, du XVI au XIXe siècle, Ed. Mouton & EHESS, Paris 1975.
  • Silva, Alberto da Costa (2009). «15. Zimbabué». A Enxada e a Lança — A África Antes dos Portugueses. Rio de Janeiro: Editora Nova Fronteira Participações S.A. ISBN 978-85-209-3947-5