Нагнітальна свердловина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нагнітальна свердловина — свердловина, яка служить для закачування в продуктивні пласти води, газу, теплоносіїв, а також повітряної або парокисневої суміші та ін. витісняючих агенів. Використовуються при розробці нафтових (нафтогазових) і газоконденсатних родовищ (див. заводнення, сайклінг-процес) з метою підтримки пластового тиску і регулювання темпів відбору корисних копалин. За допомогою свердловини здійснюється подача в нафтові пласти робочих агентів, які сприяють більш повному витісненню нафти, забезпечують внутрішньопластове горіння і ін.

Різновиди[ред. | ред. код]

  • СВЕРДЛОВИНА ВОДОНАГНІТАЛЬНА — свердловина, що призначена для нагнітання в продуктивний пласт води або різних водних розчинів. У залежності від різновидів методів заводнення С.в. може бути законтурною, приконтурною, внутрішньоконтурною.
  • СВЕРДЛОВИНА ГАЗОНАГНІТАЛЬНА — свердловина, що призначена для нагнітання газу в нафтовий пласт з метою витіснення нафти. Нагнітання газу може здійснюватися в газову шапку або розосереджено по нафтовій частині площі покладу.

ФОНД НАГНІТАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН — свердловини, які використовуються або призначені для нагнітання в пласти робочого аґента з метою підвищення ефективності розробки експлуатаційного об'єкта.

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2007. — Т. 2 : Л — Р. — 670 с. — ISBN 57740-0828-2.
  • Бойко В. С., Бойко Р. В. Тлумачно-термінологічний словник-довідник з нафти і газу. Тт. 1-2, 2004—2006 рр. 560 + 800 с.
  • Українська нафтогазова енциклопедія / за загальною редакцією В. С. Іванишина. — Львів : Сполом, 2016. — 603 с. : іл., табл. — ISBN 9789669191403.