Нурос – Абу-Маді – Ель-Гаміль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нурос – Абу-Маді – Ель-Гаміль. Карта розташування: Єгипет
Ель-Гаміль
Ель-Гаміль
Абу-Маді
Абу-Маді
Нурос
Нурос
Схема газопроводу

Нурос – Абу-Маді – Ель-Гаміль – трубопровідна система, призначена для роботи з продукцією кількох газових родовищ, що виявлені у єгипетському секторі Середземного моря.

У 2015-му на ліцензійній ділянці Абу-Маді-Захід виявили значне родовище Нурос. Першу продукцію з нього отримали того ж року, чому сприяла наявність поруч кількох родовищ, що були введені в розробку у другій половині 1990-х – першій половині 2000-х із підключенням до газопереробного заводу Абу-Маді (Нідоко, Південний Балтім, Східний Балтім). Втім, повномасштабна розробка почалась в 2016 – 2017 роках, після спорудження власного трубопроводу довжиною 35 км та діаметром 600 мм від Нурос до Абу-Маді.

Оскільки пропускна здатність зазначеного ГПЗ не дозволяла прийняти всю продукцію Нурос на піці видобутку, у компанії Sigma Petroleum Services узяли в оренду тимчасову установку з підготовки, яку розмістили неподалік від виходу трубопроводу на суходіл (за місцем розміщення також відома як установка Нідоко). Вона мала дві черги потужністю по 5 млн м3 на добу та після підготовки видавала товарний газ до газотранспортної системи (можливо відзначити, що уздовж узбережжя прямує трубопровід Дум’ят – Ідку).

Невдовзі за кілька кілометрів північніше від Нурос (але вже на ліцензійній ділянці Балтім-Південь) виявили родовище Південно-Західний Балтім (разом із попереднім також відоме як Великий Нурос). В 2019-му почалась його розробка із видачею продукції по газопроводу завдовжки 44 км (з них 18 км офшорна ділянка) з діаметром 650 мм, який проклали до все того ж ГПЗ Абу-Маді.

З метою оптимального використання ресурсу Великого Нуросу, того ж 2019-го спорудили трубопровід довжиною 91 км з діаметром 800 мм, що прямує на схід в район Ель-Гаміль. Там знаходиться газопереробний завод United Gas Derivatives Company, який спеціалізується на роботі з гомологами метану та забезпечує вилучення 98% пропану. Прокладання цієї ділянки включало перехід через озеро Манзалла завдовжки 35 км, що потягнуло масштабні земляні роботи. Крім того, методом спрямованого горизонтального буріння облаштували 55 переходів через інші перепони.[1][2][3][4][5][6]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Eni starts production of Baltim South West field offshore Egypt. www.eni.com (англ.). Процитовано 1 травня 2023.
  2. Petrobel Sets New Production Record with Milestone Achievements | Egypt Oil & Gas. egyptoil-gas.com (амер.). 27 серпня 2019. Процитовано 1 травня 2023.
  3. Semicolon. Petrojet | NOOROS-ABU MADI-EL GAMIL PIPELINE. www.petrojet.com.eg (англ.). Процитовано 1 травня 2023.
  4. walid salah.CV. www.slideshare.net (англ.). Процитовано 1 травня 2023.
  5. Nooros-Abu Madi-El Gamil gas pipeline saves Egypt $60k/day: source - Dailynewsegypt (амер.). 20 листопада 2019. Процитовано 1 травня 2023.
  6. OGEX| Projects. www.ogex.org. Процитовано 1 травня 2023.