Обговорення:Острозькі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Жизель у темі «Гедимін» 13 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гедимін[ред. код]

Гедиміновичі чи Рюриковичі?--202.71.90.139 11:22, 24 серпня 2008 (UTC)Відповісти

У більшості генеалогічних джерел Острозькі та Заславські - все таки Рюриковичі. До речі в іноземних вікі теж здається Рюриковичі--Жизель 10:05, 11 березня 2011 (UTC)Відповісти

суди[ред. код]

http://www.myslenedrevo.com.ua/uk/Sci/HistSources/KremenecZemSud/Knyga33-1624LjutyjLypen.html 176. Липня 23 – Апеляція п. Палагії Савич у оправі несплати князями Олександром, Юрієм і Костянтином Острозькими грошового боргу,
http://www.myslenedrevo.com.ua/uk/Sci/HistSources/KremenecZemSud/Knyga34-1624Lystopad.html Кременецький земський суд Книга № 34 (1624 р., листопад) 1. Листопада 11 – Дилієнція п. Дмитра Сенюти Радогоського про несплату кн. Анною Острозькою боргу 6000 польських злотих,

Видалений фрагмент[ред. код]

КНЯЗІ ОСТРОЗЬКІ


Якщо починати розмову за князів Острозьких, то напевно потрібно почати від Мстислава Даниловича. Цей князь (спираючись на археологічне дослідження) збудував Луцький замок, який спершу був із каменя, та коли він зазнав руйнації під час облоги Луцька поляками в 1349р., то Любарт відбудовує його, і тільки залишається кусок старої стіни із каменя. Любарт змушений був укріпляти замок в Луцьку, тому що інші волинські землі на той час були завойовані Казимиром. Далі після Любарта, замок добудовує Вітовт. Не можна відкидати і того що до замку приложили руки Лев і Андрій Юрієвичі.

У Володимирі Мстислав будує каплицю Якима і Анни над гробом своєї бабці (жінки Романа) яка була скоріше всього з приближеного до Романа боярського роду, і похована на території одного з монастирів (тепер це центр міста Володимира). В 1750-52рр. поляки на цім місці збудували однойменний костел Якима і Анни.Мармурова труна знаходилась в підземеллі костелу до 1980 року доки комуністи десь іі не поділи.Але хто лежав у цій труні ?-дружина Романа? чи дружина Мстислава Ізяславича-Агнеса,дочка Болеслава Кривоустого?,чи можливо Єфремія-дружина Юрія Львовича. Схоже що Мстислав збудував замок і в Олеську,для своєі дружини Тігани,яка була половецькою княжною,(донькою Тіграка),тай назва Олесько є половецькою,але у венедській вимові, і замок збудований в другій половині 13 ст. коли там князював Мстислав Данилович.

В 1280р. згадується його син Данило, що пішов з ним на війну. Під 1292р. обривається літопис, а в 1300р. у Волині ми вже бачимо Юрія Львовича на столі Галичини і Волині. Що ж могло статися в цей час?

На мою думку битва під Куканликом (Куяльником) у вересні місяці 1300р. внесла великі корективи у Галицько-Волинські справи. Наші князі були васалами татар, і змушені були брати участь у внутрішній війні між Ногаєм і Тохтою. В останнього було набагато численніше військо (60 тис.) в яке входили війська східно-руських князів. В Ногая було до 40 тис. воїнів разом із галицько-волинським військом. Ногай битву програв, разом із ним вирвалося із оточення до тисячі воїнів, які направились в сторону Галичини. По дорозі був порубаний і Ногай своїми, напевне це була помста за гибель князів і війська, а можливо це був політичний хід Лева і Юрія. В цій битві скоріше всього загинули Мстислав Данилович і його син Данило,якому вже тоді мало бути під 40 років,і який можливо мав дітей,і братів. Може бути і таке що Лев і Юрій не приймали участі в цій битві, або ціною голови Ногая викупились від Тохти, і він віддав їм в додаток ще і Волинь, залишивши без вотчини Данила Мстиславича. Не можна відкидати ще й таке, що Лев і Юрій після смерті Мстислава посунули Данила Мстиславича з Волині і вділили йому Холм. Данило міг зазнати такої участі і від татар, за участь батька і Волинського війська в битві на стороні Ногая, це на мою думку, сама правильна версія тому що, надалі, татари роблять протекцію на князювання у Волині.

В 1300-1308рр. Править Юрій, надалі його сини Андрій і Лев. Під 1321р. за редакцією Грушевського (Длугош і Кромер) згадується бій володимирського князя із Гедиміном в якому гине володимирський князь. А в 1322р. Гедимін прийшов під Луцьк, і в бою загинув луцький князь, сват Гедиміна, дочка якого Буша була заміжньою за Любартом.

− − Далі ми бачимо, що хан Узбек робить протекцію на князювання у Волині Болеслава-Юрія Тройденовича, а потім і Любарта. З цього можна думати , що в Юрія II був конкурент Любарт, а може і не тільки він? А хто ж тоді був конкурентом Любарта? Бо якщо є протекція значить є і конкуренція. Все таки Данила Мстиславича потомки.

− − Ще за князювання Мстислава Даниловича литовські князі Будікід і Будівид відступають йому частину Чорної Русі з Волковиськом „щоб з ними мир тримав”. Волковиський князь Гліб був тестем Романа Даниловича, дідом Василька Слонімського, а Анна -- Єлизавета Васильківна - жінка Наримунта. княжна Слонімська, донька Василька (волинські Мономаховичі). Від Анни Єлизавети пішов славний рід князів Ружинських, один з яких Остап, гетьман і князь, у 1514р. проголосив Вкраїнську козацьку державу і ввів в дію першу Вкраїнську демократичну конституцію. З цього виходить що Мстислав турбувався про майбутнє свого племінника Василька Романовича Слонімського і його дітей.

− − В 1340 р. Галицько-Волинським князем стає Любарт а Галичиною і Белзщиною стали правити бояри під проводом Дмитра Дедька,(не можемо виключати що літописець мав на увазі Дмитра дєдька,тобто дядька Болеслава-Юрія) так ніби ці землі тримали для когось. І Ось тут під 1349 р. випливає інтересна деталь : Казимир зненацька нападає на Любарта і останній втрачає Белз, Львів, Володимир і Берестя, затримавши за собою тільки Луцьк. Чому немає згадки за Холм? Можливо Холм на той час вже не був Любартовим? Скоріше всього так. Поляки віднайшли грамоту в якій Юрій Данилович дарує церкві 4 села на Холмщині. Під час субою з поляками 1350-1352 рр. за редакцією Грушевського гинуть 2 князі Холмсько – Острожські, Михайло і Дмитро.

− − Якби вони були нащадками Василька Романовича Слонімського то носили б його титул як Анна Єлизавета а так вони Холмсько - Острожські.

− − Похід Казимира на Любарта в 1352р. закінчився таким перемир’ям: Володимир і Луцьк залишилися за Любартом, Берестя і Дорогичин отримав Кейстут, Белзьку землю зайняв Юрій Наримунтович, якому надано і Крем’янець від короля і князів Литовських, Холмщина ж лишилася за Юрієм Даниловичем (який був сином Данила-князя Холмсько-Острожського). Князь Холмсько - Острозький Михайло його брат? ( Юрія). А Данило Острозький син Дмитра князя Холмсько-Острозького (за Цинкаловським). З цього виходить шо князі Острозькі є нащадками Мстислава Даниловича по його сину Данилу,або Юрія Львовича,який перед тим сидів у Холмі.

− − В 1360р. Казимир запевнив собі верховну владу над Холмщиною Юрія Даниловича і Белзщиною Юрія Наримунтовича. Цієї зверхності Холмський і Белзький князі позбулися по смерті Казимира в 1370р., одначе вже в 1377р. Польсько-Угорський похід під проводом Людовика і Судовия із Шубина приєднав Белзщину Юрія Наримунтовича і Холмщину Юрія Даниловича до Галичини. В 1376р. Юрій Данилович робив спробу позбутися польської зверхності. Після 1377р. Юрій Данилович був старостою від короля над Холмом і Белзом. В 1399р. згадується його син Іван Юрієвич який зробив повстання проти поляків, це останній Холмський князь. Після цього їм на прожиття був наданий Жидачів, а потім вони випливають в Олеську на Волині, вже як Даниловичі (Іван і Станіслав Даниловичі).

− − У XIV ст. літописці вживали імена і по батькові, бо прізвища ще тільки зароджувалися, і якби князі Острозькі походили від Романа Даниловича через його сина Василька Слонімського то вони і писались би Васильовичі і князі Слонімські.Остання згадка за цього князя відноситься до1298 року,і є такою -Василько Слонімський за власний кошт будує церкву святого Юрія у Львові на горі,і йде туди монахом.Це відбулось після того як князь Вітень забирає у нього Слонім і Волковиськ і Василько не маючи вотчини іде в монахи.З цього всього виходить що в Холмі могли сидіти потомки Мстислава Даниловича,або Юрія Львовича.

− − Роман Михайлович Острозький міг бути сином загиблого князя Холмсько - Острозького Михайла 1350-1352рр..

− − Що до того що в Острозі могли бути нащадки Давида, то це не правдоподібно, бо Давид від Святополка, випрошує собі Дорогобужчину, взамін Бузька, Острога, Дубна і Чорторийська, де незабаром і помирає 1112р.. до того ж Мстислав Данилович володів Луцьком і Дубном, значить Давидовичі відпадають.

− − В 1386р. Ягайло підтверджує Федору Даниловичу Острозькому наданий йому Любартом привілей на посідання Острога з приналежними до нього Корцем, Заславом, Хлопатином, Іваничом, Хрестовичем, Красним і Крупою, і тут чітко сказано: „Наданий йому Любартом”.

− − Що до Анни Єлизавети Васильківни княжни Слонимської, дружини Наримунта то вона тітка Данила Острозького тільки троюрідна , і ніколи не була вдовою бо померла в 1345р., а Наримунт загинув на Страві 1348р., якщо вона і щось дарувала, то можливо взамін на посідання її сина Юрія Наримунтовича Белзщини. Але в матеріалах інституту дослідження Волині (Вінніпег, Канада) чітко сказано- наданий йому Любартом-, автор цього дослідження, доктор історичних наук І. Левкович, знаний учень відомого професора Кордуби.Та і Юрій Наримунтович посів Белзчину у 1352 році,тобто вже після смерті матері і батька.

− − − −
Мстислав

Роман

Данило

Василько

Дмитро

Анна

Данило

Юрій

− Що до версії ІІапроцького то вона також не правдоподібна : Дубно бачимо за Мстиславом, Острог дарує Любарт, значить ці міста не були в Давидовичів. Данило Острозький живе до 1386р , 86 на той час це забатато, тай батько його Дмитро а не Василько. Що до запису в Диптиху де перед Данилом Острозьким виписані 3 імені : Андрій, Дмитро, Тимофій: то Андрій і Тимофій (Олексій) його сини. Дмитро його батько, із нащадків залишився тільки син Федір і Юрій Данилович Холмський. Цей диптих підтверджує те що батько Данила – Дмитро. Якщо спертись на ранній герб князів Острозьких (Дашко Острозький) де іде розділення роду вже на два роди: Василь Красний і Дашко Острозький,але за головним гербом цей рід походить як від Волинських Мономаховичів,так і від Гедиміновичів. Від Василя Красного походять 2 роди: Юрій Заславський і Іван Збаражсько - Острозький. Від Дашка - Данила Федоровича Острозького походить рід Дашкевичів який носить ранній герб роду Острозьких, але над їх гербом висить корона Юрія, а можливо і Данила Романовича, а над нею корона Мономаха (цей герб потребує більшого дослідження). Носій раннього герба Острозьких - покійний Ярослав Дашкевнч був антропологічно схожий з Мономаховичами, так само як і Іван Данилович Олеський. До плеяди цих родів відносяться і князі Корецькі і Любомирські, але чиї це нащадки мені наразі не відомо. З цього всього випливає, що князі Острозькі, а з ними і Дашкевичі, Корецькі, Любомирські, Заславські, Олеські є потомки короля Данила по його сину Мстиславу або Леву без всякого сумніву. Князі Ружинські потомки короля Данила по його сину Роману - Васильку, по жіночій лінії - Анна Єлизавета Васильківна.Те що на гербі Дашкевичів корона Юрія додає більше шансів його роду.

− − Що до того, що у Мстислава був син Володимир то таке можливо, бо під редакцією (Длугоша – Кромера) один із них пише про бій Волинського князя Володимира з Гедиміном.Але ми не можемо відкидати що син Володимир був і в Юрія,який всівся у Володимирі після битви під Куяльником.В нього була вже спроба загарбати землю Мстислава. Ми не можемо забувати про поросського князя Юрія,що був при Володимирському княжому дворі на службі у Мстислава Даниловича. За тим ми нічого не знаємо про дітей Дмитра-Любарта від першого шлюбу з Бушею.Князь Данило міг бути і його сином,тим паче що Любарт надає йому привілей на посідання Острога і околиці. Грамота -де Федір Любартович із братом і матірю дають обіцянку не втручатись усправи Острожських-наводить на думку що ці князі не Гедиміновичі. Не можемо і відкидати що Данило Острожський брат Буші,і ще за іі життя отримав посілості. Згадка про те що в 1337 році Галицькі землі (князями і боярами) були передані Болеславу,а Холмські і Белзькі Юрію з Даниловичів -підтверджує версію Цинкаловського що Острожські-князі староруські,і поза всяким сумнівом-Волинські Мономаховичі. Князь Любарт саджаючи Юрія Наримунтовича в Белзі дає за це Данилу Острог,а Юрій Данилович утримує за собою Холм.Якщо ми спремося на останні грамоти княжі видані Юрієм другим.то випливає така деталь-І ДЄДЬКО НАШ ДМИТРО.... тобто ДМИТРО РОДИЧ князя Юрія Другого,дєдько-родич,дядько-вулиця,значить він ДМИТРО був сином ЮРІЯ ПЕРШОГО,напевно і князь Володимир що загинув у субої з Гедиміном при обороні Володимира також ЮРІЙОВИЧ.В іншій грамоті згадується ВЕЛИКИЙ КНЯЗЬ ДМИТРО,І КНЯЗЬ ДАНИЛО-значить Дмитро Юрійович поза всяким сумнівом-князь холмсько-острожський,але Великий говорить що він сидів і у ВОЛОДИМИРІ,А князь ДАНИЛО його син-холмсько-острожський князь.Значить князі ОСТРОЖСЬКІ беззаперечні потомки короля ЮРІЯ ДАНИЛОВИЧА-королевичі,Волинські Мономаховичі.

− − Якщо брати до уваги версію що до того що князі Острозькі походять від Василька - то історія не зафіксувала його дітей крім доньки,і остання згадка за цього к нязя не залишає йому шансів. Потомки князів Острожських-князі Заславські,які у кінці 16 ст. обєднались шлюбом, і до нині проживають на Волині.До другоі світовоі війни вони проживали в селі Купичів під Турійськом. Князь Павло Заславський пропав безвісти на початку війни,в 1939 році,доля його невідома.Потомки живуть в Московіі,Греціі і Вкраііні. Його син Констянтин під час другоі світовоі війни-перебуваючи у концтаборі в Гамбурзі вижив завдяки своій освіті(знав 5 мов).Цей рід мав тіару князів Острожських,яку принесла донька Олександра Острожського-виходячи заміж за князя Заславського в кінці 16 ст. До того ж ці люди готові пройти експертизу ДНК,але те що я від них почув без сумніву зачисляє іх до князів Заславських-Волинських Мономаховичів.