Обговорення:Українсько-російський газовий конфлікт (2005—2006)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
  1. Відносини між Росією й Україною загострилися, після того як Газпром зажадав від України платити за газ з 2006 ціни близькі до європейських (біля 250 $ за 1000 м³).
    Будь ласка, наводьте приклади, яку ціну сплачують європейські компанії Газпрому за газ. І, наскільки пам'ятаю я, все починалось з меншої цифри. А потім, коли "хахли" вкрай "оборзєлі", ціна підскочила до 230 уо.
  2. Витрати підприємства від продажу газу за заниженими дотаційними цінами складали від 3 до 5 мільярдів доларів США щорічно.
    Ці витрати компенсувались дешевшими транзитними ставками. Але, звідки ця цифра?
  3. До того ж мала місце парадоксальна ситуація, при якій російський споживач платив за газ більше, ніж український, а українські металургійні компанії здійснювали демпінг на російському ринку.
    Та країна взагалі країна парадоксів.
  4. Незважаючи на те, що економічні причини для дій Газпрому були достатніми, в Україні їх почали інтерпретувати з політичної точки зору.
    А юридичні причини, як, гаразд були?
  5. Українське керівництво до останнього моменту не було готове платити більше і Газпром відповідно до 4 параграфа договору про постачання газу, по якому ціни на газ визначаються щорічно, у ніч на 1 січня 2006 зупинив постачання.
    Щось тут не в'яжеться, ціни не визначили, але як це узгоджується із припиненням постачання? Посилання на правило в угоді, будь ласка.
  6. Після цього, українська сторона почала несанкціонований добір транзитного газу, призначеного для європейських споживачів, у зв'язку з чим у Європі почалися перебої з газом. Щоб їх усунути, Росія стала накачувати в трубопровідну систему додатковий газ.
    Підтвердження? Джерела такої інформації?
  7. 4 січня обом сторонам удалося підписати договір, по якому закінчувалася практика бартерної торгівлі (транзит за газ) і в результаті якого обидві речі стали розглядатися окремо.
    Це був бартер, чи взаємозалік? Обидві сторони взяли ще третю, чому вона не згадується?
  8. Україна втратила можливість шантажувати Росію погрозами добору чужого транзитного газу, щораз, коли вона не згодна з підвищенням ціни. (((: Сміх, та й годі
  9. Щодо ціни, то вона стала тимчасово складати 95 $ за 1000 м³, що стало можливим завдяки змішанню російського газу за 230 $ і туркменського за 44 $.
    Ціна російського газу стала 230, чи не так? І за 95 продає не Газпром, чи не так?
1. У березні 2005 обговорювалася ціна 160$, але до 2006 вона в усім світі виросла. Якби "лідери українських націоналістів" на чолі Укрнафтогаза (мається на увазі г-н Ивченко) вчасно б передбачили ситуацію і зреагували, а не вперто тягли час, то імовірно, їм би удалося укласти більш вигідну угоду й уникнути політичного конфлікту.
Європейські ціни на газ шукайте самі і ви них знайдете на рівні 250-260$, я вам тут не приватний сищик.
2 Далеко не компенсувалися, інакше б Росія не пішла на заміну бартеру. Росія із самого початку була готова на більш високі ціни за транзит.
Во всім іншому вас освітить англомовна стаття. Воєвода 16:43, 4 серпня 2006 (UTC)[відповісти]
Пане Воєвода,
Ви хочете влаштувати скандал? Важко припустити щось інше з огляду на хоча б на сам тон вашого допису тут в обговоренні.
Ви маєте справу не з дикунами якимось і вам не завадило б краще знати українську мову (див., наприклад, використання вами слова
"освітити").
Якщо ви самі не помітили, то порядки в україномовній Вікіпедії значно відрізняться від порядків в російськомовній та, до того, ми - спільнота україномовної Вікіпедії - напружено працюємо над їх подальшим удосконаленням. Просимо поважати інших людей - в україномовній Вікіпедії ретельно виконується це правило, що є традиційним та фундаментальним для проекту Wikipedia в цілому. На ваші провокації (починаючи з того, що при переносі вами тексту з обговорення іншої статті ви змінили слова іншої людини (VictorAnyakin 15:45, 21 липня 2006 (UTC)), чим спотворили їх смисл та прибрали підпис того користувача) ніхто не спокуситься, а якщо у вас і надалі буде переважати бажання нас повчати та/або провокувати (замість належної для будь-якої гілки проекту Wikipedia спів-праці "на рівних"), то до вас буде вжито швидких та ефективних заходів (хоча і не тих, що так популярні в Росії - а-ля "Мочить в сортире"). Ще раз закликаю вас змінити тон та припинити провокації.[відповісти]
--pavlosh 20:18, 4 серпня 2006 (UTC)
[відповісти]

Архів ФУПа[ред. код]

Я знайшов посилання на ФУП, де була прослідкована хронологія питання. Добре було б адаптувати у вікіпедію:

"Ты помнишь, как все начиналось......2004 год и..... наступивший за ним 2005"--A1 21:44, 4 серпня 2006 (UTC)[відповісти]