Обговорення користувача:Gutsul/part3/Дати (09.03.2005—09.03.2005)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Повний архів: Обговорення користувача:Gutsul/АвтоАрхів
Обговорення: Обговорення користувача:Gutsul/part3

Дати

[ред. код]

Слід би було роки до початку ери позначати як "NNN до н. е.", тобто писати "н. е.", а не "Р.X.", аже не всі читачі енциклопедії християни. Зверніть увагу, що після крапки має стояти пробіл.

До чого тут віросповідання? Літочислення ж починається від Різдва Христового, а вираз "наша ера" дуже невиразний і сумнівний, цікаво було б взнати хто і для чого його придумав. --Gutsul 13:45, 9 Бер 2005 (UTC)
Придумали тому, що вислів "від Різдва Христового" для сучасного літочислення є неточним, адже Ісус Христос народився в 4 ст. до н. е., чи, навіть, раніше.
Але я не наполягаю, просто хотів взнати, які думки будуть. Але пропуск після крапки, все одно, треба :-) --ysyrota
Придумали атеїсти після 1917 року, і їх зовсім не цікавило, коли насправді народився Ісус. kvandr
Та в тому і справа, що Він тоді не родився --ysyrota
Тоді - це коли? Майже всі вихідні пункти різних літочислень є умовні. Рахували від створення світу, від заснування Риму. Чи хтось знав (знає) точну дату створення світу чи заснування Риму? Там похибка значно більша, ніж 4 роки. kvandr
О! І я про те ж. Тому й літочислення це тепер називають від початку ери, а не від Різдва. Наприклад в англомовних наукових працях прийнято вживати B. C. E. (Before Common Era), хоча в загальному вжитку й лишається B. C..
Почитайте , там ясно сказано, що в 525 Діонісіус Ексігуус (Dionysius Exiguus) запропонував рахувати роки від Різдва Христового. Ось російська стаття на цю тему, де взнаємо, що Діонісіус Ексігуус був українцем! (Дионисиус попытался выяснить конкретную дату рождения Христа, но из-за отсутствия достоверных источников установил ее очень приблизительно. Это 754 г. со дня основания Рима. [1])
І в результаті маємо дещо неймовірне, Ісус Христос народився в четвертому році до Різдва Христового :-)

А що до пропуску, то я мабуть обламаюся виправляти 500 статей і ще більше посилань, тим більшо, що в деяких іншомовних варіантах пишуть без пропуску: hr:108 p.n.e.; no:108 f.Kr.; pl:108 p.n.e.; pt:108 a.C.; ro:108 î.Hr.; en:108 BC хоча є de:108 v. Chr.

Робота можна було б зробити... А іншомовні варіанти нам не приклад.