Обговорення користувача:Shao/Два питання з біології (02.01.2007-03.01.2007)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Повний архів: Обговорення користувача:Shao/АвтоАрхів
Обговорення: Обговорення користувача:Shao

Два питання з біології[ред. код]

Привіт, Шао. В тебе виходять дуже непогані статті з біології, але в мене виникло 2 питання. Перше - поясни, будь ласка, на якій підставі ти переіменував статтю про дзвоники персиколисті в дзвоник персиколистий? Я скільки не шукав, не знайшов в українських джерелах форми однини, цей рід (дзвоники) має форму множини, як і ще декілька: півники, сокирки і т.д.

Чесно кажучи, я тут орієнтувався на те, що особисто чув у вжитку. Чув однину, а згідно до правил Вікі, статті треба іменувати в однині - отже перенаправив. Якщо ти десь побачив, що коректною науковою назвою є множина - зроби редірект (бажано - вказати у коментах, де можна побачити довідку щодо наукової сталості такої назви).--Shao 12:35, 2 січня 2007 (UTC)Відповісти

Друге - трохи не зрозуміло, чому ти даєш назви деяких статей за формою, наприклад, Тип Пластинчасті, Клас Сцифоїдні. В біології дуже багато типів і ще більше класів, не можна ж тепер все поназивати таким чином, чи не так?

Так. Я це роблю саме тому, що це є "за формою", тобто так ці таксони іменуються в довідниках. Але якщо ти вважаєш, що краще іменувати їх без рангової назви таксону - також зроби редиректи, та і все.--Shao 12:35, 2 січня 2007 (UTC)Відповісти

Власне, довідники трохи відрізняються від енциклопедії, до того ж, будь який біологічний словник має гасла, що починаються саме з назви таксону. В разі, коли одна назва застосовується для різних понять, її доповнюють додатковою інформацією. Наприклад "пластинчасті" це не лише тип тварин, а й велика група грибів (точно не пам'ятаю якого рангу), в такому разі необхідно дати назву накшталт "пластинчасті (тип)", а от "кубомедузи" чи "сцифоїдні" ні з чим не можна сплутати, тому для них не потрібно навіть такого додатка.

З повагою --Aledubr 13:44, 3 січня 2007 (UTC)Відповісти