Одалрік (граф Барселони)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одалрік
Народився невідомо
Girona Cityd, Жирона
Помер 859
Національність франк
Діяльність граф
Титул граф Барселони
Посада Count of Barcelonad, Count of Gironad, count of Osonad і County of Gironad
Термін 852—858 роки
Попередник Ізембарт
Наступник Гумфрід
Конфесія католицтво
Рід Гумфрідінги
Батько Гунфрід I
Мати Інгельтруда

Одалрік або Одалріх (*д/н —859) — граф Барселони у 852858 роках, граф Аргенгау і Лінсгау.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з дому правителів Швабії. Син Гумфріда I, маркграфа Істрії, та Інгельтруди (доньки Біго, графа Паризького). Його брати обіймали значні посади у Фріульській марці. Перша згадка щодо Одальріка відноситься до 846 року, коли він обіймав посаду графа Реції. У 852 році він отримав титул графа Барселони і Нарбонни, а також маркіза Готії.

У 854 році Одальрік надав підтримку західно-франкському королю королю Карлу II Лисому під час походу проти бунтівної Аквітанії. У 855 році в Ліможі брав участь у коронації сина Карла Лисого — Карла III як короля Аквітанії.

У 856 році за згодою з кордовським еміром Мухаммада I володар Сарагоси — Муса ібн-Муса Бану-Касі — атакував на Барселону і захопив кілька замків, зокрема Терасса. Одальрік не зміг чинити йому суттєвий опір, що не завадило йому зберегти графський титул.

У 857 році Одальрік приєднався до Піпіна II Аквітанського і Людовика II Німецького, що виступили проти Карла Лисого. За зраду сюзеронові Одалріка у 858 році було позбавлено титулу графа Барселони. Замість нього призначено Гумфріда.

859 року він знову поклявся у вірності Карлу, але титулу назад не отримав. Отримав від Людовика Німецького титули графа Аргенгау і Лінсгау, але незабаром після цього помер.

Джерела[ред. | ред. код]

  • René Poupardin, I regni carolingi (840—918), in Storia del mondo medievale, vol. II, 1999, pp. 583—635