Оку-ното но Аенокото

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оку-ното но Аенокото
Країна Японія
ID ЮНЕСКО 00271
Список[en] Репрезентативний список

Оку-ното но Аенокото (яп. 奥能登のあえのこと) — це ритуал, який передається з покоління в покоління фермерами на півострові Ното, у префектурі Ісікава, Японія. Ae — старояпонське слово для банкету;[1] отже, Aenokoto по суті означає «бенкетний ритуал».."

Ця церемонія є унікальною серед обрядів збирання врожаю в Азії, оскільки господар дому запрошує бога рисового поля увійти в будинок. Люди поводяться так, ніби в будинку присутній невидимий дух. Вважається, що гостя камі є предком сімейства.[2]

У грудні фермер готує їжу та викликає дух рисового поля звуком стукаючих рисових коржів (мочі). У парадному вбранні він зустрічає гостя з ліхтарем. Фермер дозволяє духу відпочити в кімнаті, готує для нього ванну і пропонує страву з рису, бобів і риби. Розум має поганий зір, і тому господар повинен добре описати їжу, коли її подають. Подібний ритуал відбувається і на лютневий посів. Існує кілька варіантів цього обряду.

У 2009 році ЮНЕСКО внесло ритуал до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.[3]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. 饗の意味 - 古文辞書 - Weblio古語辞典. kobun.weblio.jp. Процитовано 25 грудня 2023.
  2. Malcolm Ritchie (2011). Tuttle Publishing (ред.). Village Japan: Everyday Life in a Rural Japanese Community (англ.). Tokyo. с. 240. ISBN 9781462902057..
  3. Unesco (ред.). Oku-noto no Aenokoto. ich.unesco.org. Процитовано 27 November 2020..