Александрович III

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Александрович III
Деталі
Використання Александрович Малоросійський

Александрович III (Александрович Малоросійський, пол. Aleksandrowicz III, Aleksandrowicz Małorosyjski) — шляхетський герб родини Александровичів, що походили з козацької старшини Гетьманщини. Герб було зображено в Малоросійському гербовнику авторства В. Лукомського та В. Модзалевського.

Не плутати з гербом Александрович.

Історія[ред. | ред. код]

Гербовник Російської імперії, VIII, 138 — Герб роду Александровичів, нащадки прізвища Александровичі, що походять з Польської шляхти. Предок роду перебував у Києві і мав сина Олександра, нащадки якого й іменуються Александровичами. Александровичі служили Російському престолу в різних малоросійських чинах і володіли селами, що підтверджується довідками Чернігівського дворянського зібрання.

Опис[ред. | ред. код]

Щит розділений діагонально до правого нижнього кута на дві частини, в правому полі пурпурового кольору розташована срібна стріла, що летить вниз. У лівій частині блакитного поля щита зображено золотий хрест на червоному серці з птицею (чайка або поморник) на хресті. Щит увінчаний дворянським шоломом і короною, на якій знаходиться Фортуна (богиня удачі) тобто: нага діва з вітрилом в руках. Намет на щиті блакитного кольору, підкладений золотом.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Tadeusz Gajl: Herbarz polski od średniowiecza do XX wieku : ponad 4500 herbów szlacheckich 37 tysięcy nazwisk 55 tysięcy rodów. L&L, 2007. ISBN 978-83-60597-10-1.