Veritatis gaudium

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Veritatis gaudium
Попередник Vultum Dei quaerered
Наступник Episcopalis communiod
На заміну Sapientia Christianad
Автор Франциск
Дата публікації 29 січня 2018
Повний твір доступний на w2.vatican.va/content/francesco/fr/apost_constitutions/documents/papa-francesco_costituzione-ap_20171208_veritatis-gaudium.html(фр.)
w2.vatican.va/content/francesco/de/apost_constitutions/documents/papa-francesco_costituzione-ap_20171208_veritatis-gaudium.html(нім.)
w2.vatican.va/content/francesco/en/apost_constitutions/documents/papa-francesco_costituzione-ap_20171208_veritatis-gaudium.html(англ.)
Опубліковано в Acta Apostolicae Sedis

Veritatis gaudium (укр. Радість істини) — апостольська конституція папи Франциска, підписана 8 грудня 2017 року, оприлюднена — 29 січня 2018 року.

Дана конституція стосується реорганізації процесу навчання у церковних університетах і факультетах. Також вона враховує деякі положення апостольської конституції Sapientia christiana (укр.: Християнська мудрість) папи Івана Павла ІІ 15 квітня 1979 року.

Нові вимоги до навчання набувають чинності у перший день 2018—2019 навчального року або 2019 навчального року, що залежить від регламентації навчального року конкретних освітніх установ.


Реорганізація навчання, описана у даній апостольській конституції згуртована навколо чотирьох осей:  — споглядання керигми, що дозволяє повернутися «до джерела»; — діалог, що сприяє «переживанню громадою радості правди»; — міждисциплінарність, що дозволяє вийти за межі; — створення мереж з метою запропонувати конкретні відповіді на «людські проблеми».

Деякі інновації, що запропоновані в даному документі: — передбачено «дистанційне навчання», що не було поширене на час написання Sapientia christiana; — передбачено інформацію щодо навчання біженців та мігрантів, для яких виготовлення необхідних документів, що підтверджують вже здобуту ними освіту, є неможливим.

Є ще одна апостольська конституція, що стосується організації процесу навчання у вищих католицьких навчальних закладах, видана папою Іваном Павлом ІІ 15 серпня 1990 року — Ex corde ecclesiae (укр.: З серця церкви).

Перекладу апостольської конституції Veritatis gaudium українською мовою немає.

Посилання

[ред. | ред. код]