Пензлик Маляна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пензлик Маляна («Чарівна ручка Ма Ляна» або «Чарівний пензлик Ма Ляна») — казка, яку написав Хун Сюньтао, дитячий письменник і теоретик літератури з китайської провінції Чжецзян за народною легендою.

Казка описує пригоди хлопчика, якого звати Ма Лян у стародавньому Китаї до і після того, як він отримав чарівного пензлика.

Історія хлопчика і його чарівного пензлика (чарівної ручки) у Сюньтао має дві версії: коротку, опубліковану New Observation у 1955 році та довгу, яка складається з 3 частин приблизно на 100 000 слів[1].

Книжка «Чарівний пензлик / чарівна ручка Ма Ляна» здобула в Китаї першу премію другої Національної премії з дитячої літератури та мистецтва в 1980 році, а потім була перекладена різними мовами та розповсюджена по всьому світові.

Сюжет казки[ред. | ред. код]

Бідний хлопчик Малян дуже любить малювати, але не має грошей, щоб купити навіть пензлика. Одного разу, проходячи повз школу, він бачить крізь вікно, як учитель малює картину, і звертається до нього з проханням позичити пензлика хоча б на деякий час. Розгніваний зухвалим проханням злидаря вчитель виганяє Маляна з класу.

Хлопчик вчиться малювати гілочками на піску та пальцями по воді доки не бачить уві сні сивобородого дідуся, який дарує йому чарівного пензлика, сила якого полягає в здатності оживляти все намальоване.

Малян чарівним пензликом допомагає бідним селянам, малюючи їм потрібний для обробки землі реманент — плуги і мотики.

Звістка про незвичайного художника доходить спочатку до злого вельможі, а потім і до самого імператора. Спроба відібрати пензлика у Маляна закінчується невдачею: купи золота, намальовані імператором, перетворюються на каміння, а ряд золотих цеглин утворює величезного дракона, який мало не проковтнув імператора.

Імператор відпускає хлопця, але хоче змусити Маляна малювати лише для нього. Малян малює на прохання імператора море і корабель, а потім вітер, який дужчає з кожним змахом чарівного пензлика і перекидає човна з імператором та його попутниками у море[2][3].

В мистецтві[ред. | ред. код]

  • Ляльковий мультфільм «Чарівний пензлик» («Чарівна ручка»), що вийшов 1955 року завоював першу премію як розважальний фільм для дітей 8-12 років на 8-му Венеційському міжнародному дитячому кінофестивалі в Італії і став класикою китайської анімації.
  • За мотивами казки створено чорно-білий комікс Чжан Гуанью з однойменною назвою («Чарівна ручка Ма Лян»).
  • Однойменна пісня S Wing Band 2008 року — «Magic Pen Ma Liang».
  • "Волшебная кисточка" — створений у 1997 році мульфільм Валерія Угарова на студії «Кристмас Филмз» для британського проєкту «Казки світу».
  • «Magic Pen Ma Liang»: китайський 3D-анімаційний фільм 2014 року, створений голлівудською командою за підтримки креативних технологій Disney China, який випустила China Film Film Co., Ltd., дубльований оригінальним акторським складом «Кунг-фу Панда [4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 年红. 《儿童文学40年》 (кит) . Pelangi Publishing Group. с. 203. ISBN 9789835031861.
  2. Китайські народні казки (пер. Іван Чирко) (укр) . Київ: Веселка. 1991. с. 106—112.
  3. китайська народна казка. Пензлик Маляна (укр) .
  4. 《神笔马良》先导海报预告双发 中西方风格混搭. 网易娱乐. 22 травня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]