Переробка нефелін-польовошпат-рідкіснометалічних руд електрогідролізом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Технологічна схема вилучення цінних компонентів методом електрогідролізу з нефелін-польовошпат-рідкіснометалічних руд.[1]

Переробка нефелін-польовошпат-рідкіснометалічних руд електрогідролізом — технологія відпрацьовувалась на відходах збагачення нефелін-польовошпат-рідкіснометалічних руд.

Процес гідролізу солей металів (рис.) широко використовується в аналітичній і неорганічній хімії, хімічній технології, гідрометалургії та інших галузях промисловості. Проведені авторами дослідження показали, що оптимальними умовами для проведення солянокислої обробки відходів збагачення є співвідношення Т: Р = 1:2, температура 70-80 оС, тривалість обробки — 3 години. При цьому 98 % нефеліну розкладається; вміст Fe2O3 в польовому шпаті знижується до 0,15-0,17 %. У відповідності з наведеною технологічною схемою пісок обробляють розчином соляної кислоти в режимі протитоку. Переходячи в розчин, нефелін утворює колоїдний діоксид кремнію, який виноситься соляно-кислотним розчином у відстійник.

На стадії електрогідролізу отримують гідроксиди заліза (ІІІ), алюмінію, магнію, карбонат кальцію і розчин гідроксидів калію та натрію.

Одночасно отримують хлор та водень, з яких виробляють хлороводень, який направляється в голову процесу хімічної очистки пісків. Це дозволяє забезпечити замкнений ресурсозберігаючий процес (цикл) очищення польового шпату і переробки нефеліну.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ивасишин О. М. Переработка лежалых хвостов ХМФ ОАО «ММК им. Ильича» / О. М. Ивасишин, С. П. Ошкадеров, Б. В. Спиваковский та ін. // Сучасні економічні можливості розвитку та реалізації мінерально-сировинної бази України і Росії в умовах глобалізації ринку мінеральної сировини / Під ред. Л. С. Галецького — К.: Ін-т геол.наук НАН України, СПД Москаленко, 2005. — С. 130—132.