Портал:Втрачена архітектура/Цього року.../Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роттердам після бомбардувань і пожеж у травні 1940 р.
  • 488 року до н.е. вибудували храм Парфенон в Афінах, але вояки персього царя Ксеркса зруйнували його. 479 року до н.е. після перемоги над перською армією урядовець Тимон дав завдання архітектору Короібу вдновити будівництво. Тимона при владі замінив Перікл. Він і доручив будівництво храму архітекторові Іктіну та голові архітекторів міста Каллікрату. Будівництво нині існуючої спорди Парфенона тривало у 449-421 рр. до н.е.

Зазнав руйнування від вибуху 1687 року під час облоги Акрополя венеціанцями періоду війни з турками (турки зберігали в храмі порох, що вибухнув під час обстрілу).


  • Руйнували не тільки окремі споруди чи храми. 272 року вояки Стародавнього Риму захопили місто Пальміру та зруйнували його за непокору та повстання на чолі з царицею Зенобією.
  • 14 травня 1940 року бомбардування міста німецькими фашистами Роттердам призвело до руйнацій та пожеж. Роттердам палав сорок (40) діб. Були зруйновані історичний центр міста з усіма його историчними пам'ятками та музеями. Місто було поруйноване на площі 250000 гектарів.