Пуровськ – Ноябрьськ – Південний Балик – Тобольськ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пуровськ – Ноябрьськ – Південний Балик – Тобольськ. Карта розташування: Уральський федеральний округ
Пуровськ
Пуровськ
Ноябрьськ
Ноябрьськ
Південний Балик
Південний Балик
Тобольськ
Тобольськ
Схема трубопроводу

Пуровськ – Ноябрьськ – Південний Балик – Тобольськ – трубопровід, призначений для транспортування зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ).

Станом на початок 2010-х років під контролем нафтохімічного холдингу «Сибур» перебував  виробничий майданчик у Тобольську, де, зокрема, діяла установка розділення фракції С3+ (у російській термінології відома як широка фракція легких вуглеводнів, ШФЛУ), що мала доступ до спеціалізованого продуктопроводу для ШФЛУ Сургут – Південний Балик – Тобольськ. При цьому на півночі тієї ж Тюменської області з 2005-го компанія «Новатек» вводила в дію Пуровський завод з переробки конденсату, що мав стати найбільшим виробником ШФЛУ в країні. Як наслідок, виник проект спорудження продуктопроводу від Пуровська до Тобольська, що дозволило б запустити в останньому нові потужності з фракціонування та різноманітні похідні виробництва.

В 2014-му ввели в дію трубопровід загальною довжиною 1106 км, який включає ділянки:

- Пуровськ – Ноябрьськ – Південний Балик довжиною 689 км та діаметром 530 мм;

- Південний Балик – Тобольськ завдовжки 417 км та діаметром 720 мм.

В Ноябрьську система отримує додатковий ресурс від продуктопроводів Губкінський ГПЗ – Муравленківський ГПЗ – Ноябрьськ та Вингапурівський ГПЗ – Ноябрьськ. У Південному Балику існує можливість прийому ШФЛУ з продуктопроводу Нижньовартовськ – Південний Балик та Південно-Баликського ГПЗ.

Пропускна здатність системи становить 4 млн тон на ділянці Пуровськ – Ноябрьськ, 5,5 млн тон для відтинку Ноябрьськ – Південний Балик та 8 млн тон на завершальній ділянці.[1][2][3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SIBUR-presentation_December-2014 (PDF).
  2. «Концепция, безусловно, меняется». www.kommersant.ru (рос.). 22 грудня 2014. Процитовано 28 березня 2024.
  3. Продуктопровод «Пуровский ЗПК–Южно-Балыкская головная насосная станция». Стройтрансгаз (рос.). Процитовано 28 березня 2024.
  4. linejnoe-stroitelstvo.