Південно-Східний мис

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Південно-Східний мис
Мис
Карта південного узбережжя Тасманії 1916 року, на якій зображено Південний мис
Мапа

Південий — мис, розташований у крайній південній точці головного острова Тасманія, найпівденнішого штату Австралії[1]. Мис розташований у південному та південно-східному куті Південно- західного національного парку, що є частиною Всесвітньої спадщини дикої природи Тасманії, приблизно в 94 кілометри (58 миль) південний захід від Гобарта в Тасманії та приблизно в 65 кілометрів (40 миль) на схід і трохи південніше південно-західного мису.

Розташування та особливості[ред. | ред. код]

Південно-східний мис від Південно-Капської затоки

Південно-Східний Кейп — найпівденніша точка материка Тасманія, але не штату Тасманія. Острови Маацуйкер і група островів Педра-Бранка, розташовані неподалік від берега, також є частиною штату Тасманія і лежать південніше Південно-Східного мису. Штат Тасманія також включає острів Маккуорі, який налічує близько 1600 жителів км на ПД від Південно-Східного Кейпу.

Південно-Східний мис — один із п'яти найпівденніших мисів, які можуть обігнути моряки Південного океану.

Мис також є точкою відліку для секторів південного узбережжя Тасманії[2]. Поруч з ним проходить великий морський транспорт, багато кораблів і човнів зазнали аварії або сіли на мілину[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SOUTH-EAST CAPE — TASMANIA'S END. The Mercury. Hobart, Tasmania. 18 травня 1945. с. 7. Процитовано 29 червня 2015.
  2. Nash, Michael; Tasmania. Dept. of Lands, Parks and Wildlife (1988), A maritime archaeological survey of South East Tasmania: Cape Raoul to South East Cape, Department of Lands, Parks and Wildlife, ISBN 978-0-7246-2113-2
  3. Tasmania. Navigation and Survey Authority (1995), Foundering of FV "Tasmanian Enterprise", South East Cape, on 13 April 1995, Navigation and Survey Authority of Tasmania, процитовано 29 червня 2015

Посилання[ред. | ред. код]