Рей Амадор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рей Амадор
Народився 1550(1550)
Сан-Томе
Помер 1596(1596)
Сан-Томе
Діяльність суверен
Суспільний стан раб

Амадор Вієйра, також відомий як Рей Амадор або Амадор Анголерський (Сан-Томе, бл. 1550 - 14 січня 1596, Сан-Томе) - сантомейський антирабовласницький та антиколоніальний лідер, відповідальний за найбільше повстання проти португальського панування на острові Сан-Томе до процесу здобуття національної незалежності Сан-Томе і Принсіпі.[1]

Він став королем першого незалежного національного утворення на острові Сан-Томе, Королівства Анголарес, також оголосивши себе «військовим генерал-капітаном» ангольської армії, яка налічувала близько 5 000 чоловік на дійсній службі, або більше половини поневоленого населення острова. Він також присвоїв собі титул визволителя всіх полонених, імітуючи месіанське визволення.[2]

Біографія[ред. | ред. код]

Амадор Вієйра був сином ангольських рабів, який народився десь на острові Сан-Томе близько 1550 року. Як раб, він належав португальському рабовласнику на ім'я Бернарду Вієйра.

14 січня 1596 року, після зради, Амадор був повішений і четвертований, а його останки розкидані по всьому острову.

Спадщина та вшанування[ред. | ред. код]

З 1976 року, коли португальський ескудо було замінено на нову валюту - добра, на банкнотах країни зображено погруддя Амадора, автором якого є сан-томейський художник Протасіо Піна.


У 2003 році націоналістка і поетеса Альда Невес Да Граса До Ешпіріту Санто (1926-2010) написала вірш, присвячений Амадору. Наступного року, через тринадцять років після демократичних перетворень в країні, Національна асамблея оголосила 4 січня національним святом на честь Амадора.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rei Amador, história e mito do líder da revolta de escravos em São Tomé (1595) | BUALA. www.buala.org. Процитовано 23 вересня 2022.
  2. Santiago, Emerson. Rei Amador - Amador Vieira - Biografia. InfoEscola (pt-BR) . Процитовано 23 вересня 2022.