Натяжний шнур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бомба з натяжним шнуром

Натяжний шнур — це пасивний спусковий механізм. Зазвичай, провід або кабель приєднаний до якогось пристрою для виявлення або реагування на фізичне переміщення.

Натяжний шнур може бути шнуром який під'єднаний до однієї або кількох мін — зазвичай вистрибуючих і осколкових мін — для того, щоб збільшити зону їхнього ураження. Крім того, натяжний шнур використовують у розтяжках, де детонатор спрацьовує на тяжіння або послаблення шнура.

Солдати інколи виявляють наявність витяжних шнурів за допомогою іграшки «Дурнувата вервечка». На територіях де немає шнурів вона осідає на землю; якщо ж є шнур вона повисне на шнурі не впливаючи на нього через свою малу вагу. Американські війська використовували цю іграшку в під час війни в Іраку.[1][2][3]

Також для виявлення розтяжок і ліній зв'язку використовують зелений лінійний лазер (як в лазерному рівні) або інфрачервоний лінійний лазер (для використання з тепловізійними окулярами). Яскравий лазерний промінь відбивається від дроту та допомагає таким чином побачити дріт.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Martens, Ellin (19 листопада 2006). Not So Silly String In Iraq. TIME.com. Архів оригіналу за 23 серпня 2013. Процитовано 16 жовтня 2007.
  2. A Serious Use For Silly String. CBS News. 6 грудня 2006. Архів оригіналу за 28 жовтня 2020. Процитовано 16 жовтня 2007.
  3. FOX VIDEO: 'Silly String' is saving lives over in Iraq. The Raw Story. Архів оригіналу за 12 жовтня 2007. Процитовано 16 жовтня 2007.