Рубанок (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рубанок
Зображення
CMNS: Рубанок у Вікісховищі

Рубанок — своєрідний теслярський інструмент, що є негеральдичною фігурою в геральдиці.

Зображення як геральдична фігура в основному відповідає природному зразку. Можливі всі геральдичні кольори, але перевага віддається металам золоту та сріблу. Поширеність у гербі незначна і часто вказує на ремесло теслярів або столярів. У Швейцарії ця професія також відома як столороб. У мистецтві площина, часто поєднана з лінійкою, також відома великою символікою.[1]

Рубанок можна комбінувати з іншими інструментами, що часто робиться в парагеральдиці та цехових гербах. Положення рубанка в щиті або полі також слід повідомити, якщо ніс або ріг знаходяться не праворуч.

Література[ред. | ред. код]

  • Simona Slanička: Krieg der Zeichen. Die visuelle Politik Johanns ohne Furcht und der armagnakisch-burgundische Bürgerkrieg (= Veröffentlichungen des Max-Planck-Instituts für Geschichte. Bd. 182). Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 2002, ISBN 3-525-35178-X (Zugleich: Basel, Universität, Dissertation, 1998).
  • Walter Leonhard: Das große Buch der Wappenkunst. Entwicklung, Elemente, Bildmotive, Gestaltung. 2., durchgesehene und erweiterte Auflage. Georg D. W. Callway, München 1978, ISBN 3-7667-0345-5, S. 274, Abb. 6.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Simona Slanička: Krieg der Zeichen. Die visuelle Politik Johanns ohne Furcht und der armagnakisch-burgundische Bürgerkrieg. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 2002.