Самба Геладжегі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самба Геладжегі
Народився невідомо
Помер бл. 1750
Титул сатігі
Термін 1724—1743 роки
Попередник Буубу Муса
Наступник Конко Буубу Мууса
Конфесія іслам
Рід Даніанке
Батько Гелааджо Джегі
Мати Кумба Джорнгал Нійма Маалі

Самба Геладжегі (Ґеладжо Джегі) (*д/н — бл. 1750) — сатігі (імператор) держави Фута-Торо в 17241743 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Даніанке. Син сатігі Гелааджо Джегі. У 1718 році разом зх батьком брав участь у війні проти повсталого стриєчного брата Бууби Мууси, який зміг захопити трон. В результаті Самба мусив тікати до держави Ваало, звідки ймовірно походила його мати. Згодом подорожував сусідніми державами, сповідаючись знайти підтримки. Ці мандри були оспівані його гріотами. За легендами в цей час він робить багато героїчних справ, зокрема вбиває Гвінаару — чудовисько, що мешкало на річці Сенегал, і отримує від нього чарівний пістолет. Можливо в цьому відбився союз Самби Геладжегі з французами, в яких він отримав вогнепальну зброю.

1724 року за допомогою Ахмеда аль-Хайби, еміра Бракни, повалив Буубу Муусу, зайнявши трон. Втім мусив протягом усього свого правління постійно боротися з останнім та його синами, насамперед Конко. За це від своїх ворогів дістав прізвисько «Самбайель мо Лаамотако» — «Маленький Самба, що не царює». Боротьбою за владу в Фута Торо скористався Карамоко Альфа, що повстав на півдні, створивши самостійну державу — імамат Фута-Джаллон.

1725 року позбавлений трону, тому поновив угоду з султаном Мулай Ісмаїлом про надання марокканських найманців в обмін на зерно. За допомоги найманців поновився при владі. Також почав перемовини з французькою Сенегальською компанією щодо заснування фортеці в Джоволі як противагу емірату Бракна. Угоду укладено з Клодон де Сен-Андоном, губернатором Сен-Луї, 5 березня 1737 року. Втім того ж року Самбу Геладжегі було вигнано з держави. Але 1738 року він повернувся за допомогою марокканських найманців, відомих як ортмани.

1740 року військовики Самби — Мавнде Галле Кумба Гагнін, Бара Даурел Ворбе, Нійма, Бірам Галь Сегар Алі Мусса, Ерінг Гвідінка-Гаданк — зрадили сатігі. 1741 року в битві біля Білдаси (неподалік Джоволу) Самба Геладжегі завдав супротивникам нищівної поразки. 1743 року зазнав поразки від стриєчного брата Конко Буубі Муусі, що невдовзі за цим зайняв трон Фута-Торо.

Мусив відступити до держави бунду, звідки декілька разів намагався поновитися на троні. Помер близько 1750 року, ймовірно отруєний дружиною.

У фольклорі[ред. | ред. код]

У народній пам'яті перетворився в епічну постать, яку характеризує вислів «Хулатап, доггатаа і наматаа гассе» («Герой, який ніколи не боїться, ніколи не цурається бою і не терпить безчестя»). Уславлений гріотом Севі Малал Лаяаном в пісні «Лагійя», складеної за легендою на основі пісні птахів, яких любив слухати Самба. Ця пісня увійшла до антології «Атлантида» німецького етнолога Лео Фробеніуса. Інтерпретацію «Лагійї» здійснювали різні сенегальські співаки XX і XXI ст.

Джерела[ред. | ред. код]