Сезон ПФК «Звягель» 2022—2023

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сезон ФК «Звягель» 2022—2023)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ПФК «Звягель»
Сезон 2022/2023
Президент Дмитро Костюк
Головний тренер Руслан Скидан
Стадіон «Авангард»
Ліга Друга ліга України з футболу
Місце в лізі 5
Раунд у кубку {{{раунд у кубку}}}
Попередній сезон {{{попередній сезон}}}
Наступний сезон {{{наступний сезон}}}
Домашня
Виїзна

Сезон ПФК «Звягель» 2022—2023, на початку змагань  — перший сезон виступів на професіональному рівні українського футбольного клубу ПФК «Звягель». Професіональний клуб утворений у місті Звягелі (на той час Новоград-Волинський) у 2022 році народним депутатом України Дмитром Костюком на основі аматорського футбольного клубу «Звягель». Клуб став першим некомунальним професіональним футбольним клубом Житомирської області, провів сезон у Другій лізі України з футболу. Домашні матчі приймав на стадіоні «Авангард», місткістю 3 000 глядачів.

Історія створення[ред. | ред. код]

Професіональний футбольний клуб «Звягель» названий на честь історичної назви міста Новоград-Волинський, є першим професіональним футбольним клубом Звягельщини[1] і єдиним некомунальним професіональним футбольним клубом Житомирської області.

Віддаючи данину традиціям місцевого футболу, ПФК «Звягель» веде свій родовід від 1993 року. Тоді в місті Новоград-Волинський був заснований перший футбольний клуб під назвою «Звягель». Майже десятиліття клуб успішно виступав в чемпіонаті Житомирської області, а також декілька разів спробував свої сили в чемпіонаті України серед аматорів.

З 2002 по 2015 рік Новоград-Волинський на обласній та всеукраїнській арені представляли декілька команд. Найвище досягнення — срібло чемпіонату України з футболу серед аматорів, яке здобув футбольний клуб «Звягель-750» у 2010 році. Наступним кроком у розвитку клубу мала стати участь у Другій лізі, однак мріям місцевих вболівальників тоді не судилося збутися і замість переходу в статус професіоналів клуб чекала ліквідація.

ФК «Звягель» відродився у 2016 році. Метою відродження був розвиток дитячо-юнацького футболу та залучення до команди місцевих гравців. Клуб розпочав виступи у Вищій лізі чемпіонату Житомирщини, а через рік заявив до обласної першості юнацьку команду дублерів, яка складалась з випускників місцевої школи футболу. З 2019 року «Звягель» брав участь у Кубку України серед аматорів, а у 2021 році, маючи в колекції всі можливі трофеї Житомирській області, для подальшої мотивації і розвитку клуб заявився на чемпіонат України серед аматорів, де за підсумками першого кола фінішував у середині турнірної таблиці. Турнір не був дограний через початок рашистами повномасштабної війни проти України. За 2019—2021 роки ФК «Звягель» двічі вигравав чемпіонат Житомирської області, по одному разу — Кубок та Суперкубок Житомирщини.

У 2021 році з ініціативою створення на базі ФК «Звягель» професіонального футбольного клубу до членів «Ради клубу» Степана Нусбаума, Олександра Лавренюка та Руслана Скидана звернувся народний депутат України від Новоград-Волинщини Дмитро Костюк[2]. Мета ініціативи — дати можливість випускникам місцевих дитячих футбольних закладів розпочати кар'єру професіонального футболіста, реалізувати себе на малій Батьківщині, популяризувати спорт в громаді та прославити місто Новоград-Волинський. А також вирішити проблему, з якою стикалися усі аматорські клуби, які в різні роки представляли Звягельщину — як тільки вони перемагали в змаганнях, більшість гравців переходили в інші, професійні, колективи і доводилося щоразу розпочинати все спочатку, адже статус аматорського клубу не давав можливості йому розвиватися далі.

Попри складнощі воєнного часу, від реалізації проекту створення професійного футбольного клубу в Новоград-Волинському було вирішено не відмовлятися. 10 серпня 2022 року було створено громадську організацію "Професійний футбольний клуб «Звягель»[3], яка продовжує славні традиції аматорської футбольної команди. 12 серпня 2022 року «Професійна футбольна ліга України» надала «Звягелю» професійний статус[4]. В сезоні 2022/2023 команда вперше спробувала свої сили в чемпіонаті Другої ліги України з футболу. До складу Ради правління клубу крім Дмитра Костюка (Президента «Звягеля»), Степана Нусбаума, Олександра Лавренюка увійшли також місцеві підприємці Віталій Малярик та Андрій Мармалюк.

Результати[ред. | ред. код]

2022—2023: дебютний сезон ПФК «Звягель» у Другій лізі чемпіонату України[ред. | ред. код]

Вриватися у історичний дебютний сезон в Другій лізі ПФК «Звягель» змушений був фактично без підготовки[5]. У чемпіонат команда Руслана Скидана увійшла фактично наймолодшою серед учасників — середній вік команди станови менш ніж 22 роки, а дещо молодшими були лише дублюючі склади «Кременя» та запорізького «Металурга»[6].

Разом з тим, до команди приєдналися гравці з неабияким досвідом гри у професіональному футболі — зокрема, Валерій Скидан, Максим Авер'янов, Євгеній Кузнєцов, Вадим Лучка, а також Денис Червінський, який уже раніше двічі виступав за «Звягель» на аматорському рівні[7].  

2 тур: Васт (Миколаїв) — ПФК Звягель 0:0[ред. | ред. код]

Перший матч історичного сезону «Звягель» зіграв у другому турі Другої ліги — поєдинок 1-го туру проти одеського «Реалу Фарми» перенесли на пізніший термін за згодою обох команд. Дебютний поєдинок команди Руслана Скидана відбувся 12 вересня 2022 року в Демидові Київської області на стадіоні «Діназ». Суперник був досить міцним — миколаївський «Васт» свій перший матч у професіональній історії виграв у «Кременя-2» з розгромним рахунком 5:0. Без травмованих гравців та дискваліфікованого Валерія Скидана «Звягель» змушений був дебютувати усього з двома польовими запасними гравцями. Утім, в історичному для себе поєдинку гравці звягельчани чудово відіграли в обороні, так і не давши шансів суперникам забити, а також могли претендувати на перемогу, однак Валерій Нікітчук та Максим Авер'янов не використали стовідсоткові нагоди для взяття воріт суперників. У підсумку, матч завершився безгольовою нічиєю — 0:0[8].

Цікаво, що у першому матчі сезону одразу шестеро гравців «Звягеля» дебютували в українському дорослому професіональному футболі — голкіпер Андрій Омелянюк, захисник Назар Гаврилюк, півзахисники Андрій Фесенко та Максим Переходько, а також двоє вихованців звягельського футболу — Олександр Лавренюк та Ярослав Ващенко. А капітан команди Денис Червінський за підсумками гри проти «Васта» потрапив до символічної збірної 2-го туру Другої ліги від видання «Спорт Арена» та Професіональної футбольної ліги[9].

Гравці та керівництво ПФК Звягель після першої історичної перемоги клубу у Другій лізі України з футболу проти Кремінь-2 з рахунком 4:0

3 тур: ПФК Звягель — Кремінь-2 4:0 (Гаврилюк, 45+1, Нікітчук, 57, 83, Ващишин, 87)[ред. | ред. код]

17 вересня 2022 року «Звягель» провів історичний перший домашній поєдинок у професіональній футбольній історії. На стадіоні «Авангард» у Новограді-Волинському підопічні Руслана Скидана прийняли «Кремінь-2» з Кременчука. Гості протистояння до звітної гри вже встигли скуштувати смак перемоги в Другій лізі, перегравши столичний «Рубікон» (3:0). А у складі господарів поля готовий був дебютувати за команду ще один новачок — Артур Ващишин — вихованець школи київського «Динамо», який виступав також за одеський «Чорноморець» та хмельницьке «Поділля».

Утім, у звітному матчі велика ігрова та територіальна перевага належала саме футболістам «Звягеля». А у компенсований арбітром час до першого тайму лівий захисник команди Назар Гаврилюк з передачі Дениса Червінського забив історичний перший гол клубу в Другій лізі чемпіонату України. У другому таймі звягельчани продовжили забивати: двічі відзначився нападник команди Валерій Нікітчук, а ще гол на свій рахунок записав Артур Ващишин[10]. До слова, для усіх трьох авторів голів у дебютному домашньому матчі «Звягеля» у Другій лізі ці голи стали першими у їхній професіональній кар'єрі.

За підсумками цього поєдинку Валерія Нікітчука визнали найкращим гравцем 3-го туру Другої ліги від видання «Спорт Арена» та Професіональної футбольної ліги, а воротар Андрій Омелянюк та захисник Назар Гаврилюк — разом із Валерієм Нікітчуком увійшли до символічної збірної 3-го туру Другої ліги[11].

4 тур: ПФК Звягель — Нива (Бузова) 0:1 (Сомов, 48)[ред. | ред. код]

У наступному матчі Другої ліги 24 вересня 2022 року ПФК «Звягель» зустрічався із лідером дивізіону — командою «Нива» із села Бузова Київської області. Гості поєдинку були найдосвідченішим колективом чемпіонату за середнім віком та кількістю проведених матчів цими футболістами на професіональному рівні, а також виграли усі свої три перші поєдинки в сезоні. За рівної гри долю матчу вирішив єдиний гол Івана Сомова на початку другого тайму поєдинку, а фінальний свисток арбітра зафіксував мінімальну поразку «Звягеля» (0:1)[12], яка стала для команди Руслана Скидана першою у її професіональній футбольній історії.

5 тур: Нива (Вінниця) — ПФК Звягель 3:2 (Загорулько, 11, Кольцов, 54, пенальті, Костюк, 67 — Ващишин, 25, Нікітчук, 49)[ред. | ред. код]

Наступний суперник «Звягеля» у Другій лізі — вінницька «Нива» — не зовсім вдало розпочав сезон, однак якраз перед звітним туром несподівано розгромно переміг на виїзді «Васт» (3:0), тож розраховував на продовження серії й у домашньому поєдинку проти ще одних дебютантів дивізіону. Матч відбувся 1 жовтня 2022 року у Вінниці на Центральному міському стадіоні.

У першому таймі на гол граючого президента «Ниви» Артура Загорулька гравці «Звягеля» відповіли взяттям воріт від Артура Ващишина після передачі Валерія Скидана — до слова, саме цей гол видання «Спорт Арена» та ПФЛ визнали найкращим у 5-му турі Другої ліги чемпіонату України[13]. У другому таймі Вадим Лучка викотив на порожні ворота Валерію Нікітчуку, який забив свій третій гол у сезоні. Утім, одразу після цього у ворота «Звягеля» призначили неочевидний пенальті[14], який пізніше викликав чимало запитань у футбольної спільноти, а досвідчений Віталій Кольцов його реалізував. Вирішальний гол у матчі забив гравець «Ниви» Євгеній Костюк, а господарі поля святкували перемогу — 3:2.[15] Цікаво, що цей матч незадовго до завершення перервала військова повітряна тривога, тож гру зупинили майже на годину, а команди при цьому перебували в укритті.

6 тур: ПФК Звягель — Металург-2 (Запоріжжя) 3:2 (Скидан, 11, Ващишин, 51, Авер'янов, 62 — Товстоног, 43, Златьєв, 70)[ред. | ред. код]

Після двох поразок поспіль у Другій лізі «Звягель» проводив домашній поєдинок проти запорізького «Металурга-2». Поєдинок відбувся 7 жовтня 2022 року на стадіоні «Авангард» у Новограді-Волинському. Звягельчанам вдалося забити швидкий гол — після подачі з кутового від Андрія Фесенка та скидки Ігоря Гука свій дебютний матч у професіональній кар'єрі забив Валерій Скидан. Утім, замість того, щоб подвоїти перевагу за великої кількості гольових можливостей, гравці «Звягеля» пропустили гол від Руслана Товстонога наприкінці першого тайму. У другому таймі господарі поля зуміли знову вийти вперед та відзначитися ще двічі зусиллями Артура Ващишина та Максима Авер'янова — в обох випадках асистентом виступав Андрій Фесенко. А «Металург-2» у відповідь організував лише гол Злата Златьєва, тож «Звягель» святкував закономірну перемогу — 3:2[16].

За підсумками цього матчу Андрій Фесенко, який взяв безпосередню участь у всіх трьох голах своєї команди, був визнаний найкращим гравцем 6-го туру Другої ліги за версією видання «Спорт Арена» та ПФЛ. Також крім нього ще одразу троє гравців «Звягеля» — Артур Ващишин, Валерій Скидан та Євгеній Кузнєцов — увійшли до символічної збірної туру змагань.[17]

7 тур: Рубікон (Київ) — ПФК Звягель 0:3 (Ващишин, 50, 71, 76)[ред. | ред. код]

Номінально гостьовий матч «Звягеля» проти столичного «Рубікона» за домовленістю сторін відбувся у Новограді-Волинському на стадіоні «Авангард» 15 жовтня 2022 року. У звітному поєдинку підопічні звягельчани володіли перевагою, однак у першому таймі відзначитися так і не зуміли. На старті другого тайму в складі «Рубікона» сталося вилучення — другу жовту картку від арбітра отримав Павло Шостка. А от футболістам «Звягеля» вдалося одразу тричі розписатися у воротах суперників — причому всі три голи забив Артур Ващишин, який оформив перший «хет-трик» в професіональній історії свого клубу. До речі, асистували йому флангові захисники «Звягеля» — двічі Денис Червінський і ще одного разу Назар Гаврилюк. А «Звягель» здобув переконливу перемогу з рахунком 3:0.[18]

За підсумками туру троє звягельчан — Артур Ващишин, Денис Червінський та Андрій Омелянюк — потрапили до символічної збірної 7-го туру Другої ліги від видання «Спорт Арена» та ПФЛ.[19] Ващишин також став першим футболістом «Звягеля», що забивав у трьох матчах поспіль в чемпіонаті України з футболу.

8 тур: ПФК Звягель — Хуст 1:1 (Червінський, 42 — Луців, 90)[ред. | ред. код]

21 жовтня 2022 року «Звягель» зіграв третю поспіль гру на рідному стадіоні «Авангард» у Новограді-Волинському — цього разу проти сусідів по турнірній таблиці та ще одних дебютантів Другої ліги — команди «Хуст». Господарі поля реалізували свою ігрову перевагу наприкінці тайму прямим ударом зі штрафного від капітана команди Дениса Червінського — до слова, саме цей гол визнали найкращим у 8-му турі Другої ліги, а сам правий захисник «Звягеля» вдруге поспіль потрапив до символічної збірної туру від видання «Спорт Арена» та ПФЛ[20]. На жаль, втримати перемогу в цьому матчі підопічним Руслана Скидана не вдалося — на 90-й хвилині Петро Луців зрівняв рахунок, а фінальний свисток зафіксував у матчі нічию — 1:1.[21]

10 тур: Реал Фарма (Одеса) — ПФК Звягель 1:0 (Барсуков, 90)[ред. | ред. код]

Уже на п'ятий день після матчу проти «Хуста», гравці «Звягеля» грали на важкому виїзді проти другої команди турнірної таблиці — «Реалу Фарми». Матч відбувся 26 жовтня 2022 року на стадіоні «Іван» у Одесі — за домовленістю команди провели посеред тижня матч 10-го туру Другої ліги, яким вони мали закривати осінню частину чемпіонату України.

На звітний поєдинок звягельчани вийшли без свого найкращого бомбардира Артура Ващишина, який отримав травму в попередній грі. Перший тайм протистояння завершився без забитих голів, а підопічні Руслана Скидана втратили ще одного футболіста — пошкодження зазнав захисник Євгеній Кузнєцов. Після перерви саме футболісти «Звягеля» повністю захопили ініціативу на футбольному полі. Утім, Вадим Лучка, Олексій Михалюк, Максим Авер'янов не використали чудові шанси для взяття воріт, а на останній хвилині основного часу господарі поля вибігли у контратаку, яку вдало реалізував Сергій Барсуков. У підсумку, з найдовшого виїзду сезону футболісти «Звягеля» поїхали з прикрою поразкою — 1:0.[22]

9 тур: Чайка (Петропавлівська Борщагівка) — ПФК Звягель 2:0 (Пуди, 23, пенальті, Гуськов, 31)[ред. | ред. код]

30 жовтня 2022 року в Києві на стадіоні «Лівий Берег» «Звягель» грав проти ще одного з лідерів та «старожилів» Другої ліги — «Чайки». Це був третій поєдинок команди за десять днів, а Руслан Скидан так само не міг розраховувати на Артура Ващишина та Євгенія Кузнєцова. Разом з тим, перший тайм склався для гостей дуже невдало — уже в середині першого тайму гравці «Чайки» заробили право на пенальті, який реалізував Дмитро Пуди, а потім у ворота Андрія Омелянюка залетіла навісна подача зі штрафного від Олександра Гуськова. У другому таймі поєдинку господарі пробивали ще один пенальті, однак цього разу Дмитро Пуди не влучив у ворота. А гравці «Звягеля» мали чудові можливості для того, аби зрівняти рахунок, однак ані Олександр Лавренюк, ані Ярослав Ващенко, ані Максим Авер'янов з Вадимом Лучкою свої моменти не використали, тож у підсумку поїхали додому з поразкою — 2:0.[23]

1 тур: ПФК Звягель — Реал Фарма 1:0 (Скидан, 42)[ред. | ред. код]

Гравці ПФК Звягель після першої перемоги в Другій лізі
Президент ПФК «Звягель» Дмитро Костюк разом з командою після перемоги Звягеля над другою командою Другої ліги України «Реал Фарма» з Одеси

5 листопада 2022 року ПФК «Звягель» в себе на стадіон «Авангард» грав останній матч осінньої частини сезону в Другій лізі — ним став перенесений матч 1-го туру змагань проти «Реалу Фарми», який команди мали зіграти на два місяці раніше. На звітний поєдинок до складу команди повернувся найкращий бомбардир колективу — Артур Ващишин. Саме він разом із партнерами по команді протягом поєдинку мали чимало нагод для взяття воріт. Утім, вирішальний гол у грі забив центральний захисник команди Валерій Скидан, який вдало зіграв на підбиранні після подачі кутового. Незважаючи на тотальну перевагу, футболісти «Звягеля» у підсумку обмежилися мінімальною перемогою — 1:0.[24] Валерій Скидан потрапив до збірної туру Другої ліги, Вадима Лучку визнано найкращим молодим гравцем.[25]

Підсумки першого півріччя ПФК «Звягель» у Другій лізі[ред. | ред. код]

У підсумку, першу частину дебютного для себе чемпіонату в Другій лізі ПФК «Звягель» завершив на пристойній п'ятій сходинці турнірної таблиці серед десяти колективів[6]. Разом з тим, чимало футболістів команди неабияк проявили себе. Так, до традиційної символічної збірної півріччя Другої ліги (найкращі 33 футболісти півріччя — по три гравці на кожну позицію) потрапило одразу п'ятеро звягельчан — Артур Ващишин, Андрій Фесенко, Денис Червінський, Валерій Скидан та Назар Гаврилюк. За представництвом у цій збірній «Звягель» став третім після «Ниви» (Бузова) та «Чайки».[26] А у збірній півріччя від статистичної платформи серед 11-ти найкращих гравців було троє представників команди — Денис Червінський, Артур Ващишин та Андрій Фесенко.

До слова, Артур Ващишин завершив півріччя з другим результатом у гонці бомбардирів, забивши 6 голів у семи матчах (вище — лише Іван Сомов з «Ниви» Бузової з 9 голами). Андрій Фесенко з відривом став найкращим дриблером півріччя у Другій лізі, Денис Червінський — лідер Другої ліги за кількістю єдиноборств в обороні (94) та за кількістю навісних подач (55), Назар Гаврилюк — за відсотком успішних обводок.  

ПФК Звягель і ЗСУ[ред. | ред. код]

«Перший в історії Новограда-Волинського (Звягеля) Професійний футбольний клуб „Звягель“ існує завдяки Збройним Силам України» — наголошує Президент «Звягеля» Дмитро Костюк[27]. Кожну перемогу команда присвячує нашим захисникам та намагається підтримувати військових[28].

14 жовтня 2022 року гравці ПФК «Звягель» привітали Захисників та Захисниць України з визначним днем — Днем захисника України, Днем Покрови Пресвятої Богородиці та Днем Українського Козацтва, Днем заснування Української Повстанської Армії, взявши участь у забігу в пам'ять про полеглих героїв-захисників України, що відбувся в місті Звягель[29]. 3 листопада 2022 року разом з землячкою зі Звягеля віце-чемпіонкою України з шашок Тетяною Портянко команда збирала кошти для підтримки роботи фонду Сергія Притули[30]. А в перерві останнього домашнього матчу першого півріччя чемпіонату від імені футбольного клубу Звягель в особі Президента клубу Дмитра Костюка, членів Ради правління, капітана команди, тренера, а також дітей Яблунецього ліцею, які долучилися до команди, клуб подарував 30 окрема механізована бригада ім. князя Костянтина Острозького тепловізор, буржуйки, газові балони, пальники. А військовій частині 7306 — автомобіль та буржуйки, щоб вберігали здоров'я наших захисників в холоди[31].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Перший професіональний! Звягель пише нову історію Новоград-Волинського. pfl.ua. Архів оригіналу за 2 грудня 2022. Процитовано 1 грудня 2022.
  2. Валерко, Артур. Нардеп Дмитро Костюк: «Стояло питання ‒ зберегти команду зараз або ж відновлювати її з нуля пізніше». SPORTARENA.com (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.
  3. ГО "ПРОФЕСІЙНИЙ ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ "ЗВЯГЕЛЬ" КОД ЄДРПОУ 44773264 — Опендатабот. opendatabot.ua (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.
  4. Андріюк, Богдан. 😔 Понад 20 клубів ПФЛ пропустять сезон 2022/23. ua.tribuna.com (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.
  5. Гравець ПФК Звягель Денис Червінський про підготовку до гри з Вастом (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  6. а б Професіональна футбольна ліга України. pfl.ua. Процитовано 2 грудня 2022.
  7. Гравець з досвідом Прем’єр-ліги, велике повернення та «молода кров»: у ПФК «Звягель» – ще п’ятеро новачків. 04141.com.ua - Сайт міста Новограда-Волинського (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.
  8. Чемпіонат України, 2 тур. "Васт" Миколаїв - ПФК "Звягель" 0:0. Огляд матчу (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  9. Валерко, Артур. Ндукве, Сомов, брати Луціви ‒ вся збірна 2-го туру Другої ліги. SPORTARENA.com (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.
  10. ПФК "Звягель" - "Кремінь-2" 4:0. Голи матчу (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  11. Валерко, Артур. Нікітчук, Калайтан, Литовченко ‒ вся збірна 3-го туру Другої ліги. SPORTARENA.com (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.
  12. 2022/23 Чемпіонат України, 4 тур. ПФК "Звягель" - "Нива" Бузова 0:1. Огляд матчу (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  13. Півзахисник ПФК "Звягель" Артур Ващишин - автор найкращого голу 5-го туру Другої ліги! (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  14. Пенальті у ворота ПФК "Звягель" у матчі проти вінницької "Ниви" (1.10.2022) (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  15. 2022/23 Чемпіонат України, 5 тур. "Нива" Вінниця - ПФК "Звягель" 3:2. Огляд матчу (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  16. 2022/23 Чемпіонат України, 6 тур. ПФК "Звягель" - "Металург-2" Запоріжжя 3:2. Огляд матчу (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  17. Герой туру та «фантастична четвірка»: футболісти ПФК «Звягель» кращі у Другій лізі України. 04141.com.ua - Сайт міста Новограда-Волинського (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.
  18. 2022/23 Чемпіонат України, 7 тур. "Рубікон" Київ - ПФК "Звягель" 0:3. Огляд матчу (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  19. Валерко, Артур. Луців, Ващишин, Вареник і вся збірна 7-го туру Другої ліги. SPORTARENA.com (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.
  20. Валерко, Артур. Граючий президент, представники непереможної команди і вся збірна 8-го туру Другої ліги. SPORTARENA.com (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.
  21. 2022/23 Чемпіонат України, 8 тур. ПФК "Звягель" - ФК "Хуст" 1:1. Огляд матчу (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  22. 2022/23 Чемпіонат України, 10 тур. "Реал Фарма" Одеса - ПФК "Звягель" 1:0. Огляд матчу (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  23. 2022/23 Чемпіонат України, 9 тур. "Чайка" - ПФК "Звягель" 2:0. Огляд матчу (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  24. 2022/23 Чемпіонат України, 1 тур. ПФК "Звягель" - "Реал Фарма" Одеса 1:0. Огляд матчу (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  25. ПФК «Звягель»: Валерій Скидан потрапив до збірної туру Другої ліги, Вадима Лучку визнано найкращим молодим гравцем. 04141.com.ua - Сайт міста Новограда-Волинського (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.
  26. Валерко, Артур. Сомов, Загорулько, брати Луціви, Таран і вся збірна першого півріччя Другої ліги 2022/23. SPORTARENA.com (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.
  27. Президент ПФК "Звягель" Дмитро Костюк: "Пишаюсь командою та кожним її гравцем" (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  28. Головний тренер ПФК "Звягель" Руслан Скидан: "Дякуємо ЗСУ - вони нам дали змогу грати!" (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  29. Гравці ПФК "Звягель" привітали Захисників та Захисниць України зі святом (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  30. Гравці ПФК "Звягель" взяли участь у акції "Зіграй в шашки для ЗСУ" з чемпіонкою Тетяною Портянко (укр.), процитовано 2 грудня 2022
  31. Професійний футбольний клуб Звягель (7 листопада 2022). "Перший в історії Новограда-Волинського Професійний футбольний клуб "Звягель" існує завдяки Збройним Силам України" - наголошує Президент "Звягеля" Дмитро Костюк. Facebook (укр.). Процитовано 2 грудня 2022.