Сембрут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сембрут
Помер 3 століття
Країна Аксумське царство
Титул король
Посада Ethiopia, AKSUMd

Сембрут (Сембріте) (*д/н — 260) — цар Аксуму в 250260 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Посів трон близько 250 року після смерті Азаби. Відомий лише з одного давньогрецького напису, знайденого в Декамаре (Декі-Мереї) в сучасній Еритреї. Напис Сембрута вибита на грубо обробленому будівельному блоці:

 «Цар з царів аксумітов великий Сембрітес прийшов присвятив в рік 24 Сембрітеса, великого царя». 

Титул «цар з царів (δασιλευς εχ δασιλεων) аксумітов» в такій формі в інших грецьких написах аксумітов не зустрічається. Інша особливість написи - відсутність імені бога, якому вона присвячується, проте форма посвячення однозначно відносить напис до дохристиянської епохи.

В. Хан ідентифікує Сембрута з Усаною. На думку Стюарта Мунро-Хея, 24 роки правління Сембрута припадають на середину III століття н. е. і заповнюють прогалину між останнім згадкою царя Азаби і наступними відомими Аксумський правителями. Древес висунув припущення про південноаравійське походження його походження, спробував ототожнитицарем Шамір Юхар'ішем.

Під час його правління межі Аксумського царства розширилися на північний схід до міста Мерое — столиці царства Куш. Йому спадкував Датаун.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Stuart Munro-Hay: Aksum. An African Civilisation of Late Antiquity. Edinburgh University Press, Edinburgh 1991, ISBN 0-7486-0106-6, S. 73