Синхронізатор витрат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Умовне позначення дроселювальних синхронізаторів витрат:
a) роздільник потоку; б) поєднувач потоків

Синхроніза́тор витра́т — гідроапарат керування витратою, призначений для підтримування заданого співвідношення витрат робочої рідини у двох чи декількох паралельних потоках[1].

Класифікації синхронізаторів витрат[ред. | ред. код]

За призначенням[ред. | ред. код]

Синхронізатор витрат за призначенням може використовуватись як:

  • Роздільник потоку — синхронізатор витрат, призначений для розділення одного потоку робочої рідини на два чи більше потоків[1] не залежно від величини протитиску в них.
  • Поєднувач потоків — синхронізатор витрат, призначений для з'єднання двох та більше потоків робочої рідини в один потік[1].

За принципом роботи[ред. | ред. код]

За принципом роботи синхронізатори витрат поділяються на:

  • Дроселювальні синхронізатори витрат — синхронізатори витрат, які діють на основі дроселювання потоків[1].
  • Об’ємні синхронізатори витрат — синхронізатори витрат, які діють на основі дозування потоків[1].

Конструктивні виконання[ред. | ред. код]

Роздільник потоків дросельного виконання
Роздільник потоків об'ємного типу

Роздільник (суматор) потоків дросельного виконання[ред. | ред. код]

Роздільники потоку застосовують в гідроприводах машин, у яких потрібно забезпечити синхронізацію руху вихідних ланок гідродвигунів, що працюють паралельно і долають неоднакове навантаження.

Роздільник потоку складається з двох нерегульованих дроселів 1 і двох дроселів 2, прохідні перетини яких можуть автоматично змінюватися завдяки переміщенню плунжера 3. При однаковому значенні тисків p1 і p2, перепад тисків Δp = p3 - p4 = 0, плунжер 3 роздільника займає середнє положення, а витрати в обох лініях однакові (Q1 = Q2).

Якщо навантаження на одному з виходів зміниться, то під дією виниклого перепаду тисків на плунжері роздільника Δp = p3 - p4 він почне зміщуватися з середнього положення, змінюючи одночасно прохідні перетини дроселів 2. Переміщення припиниться, коли тиски p3 і p4 вирівняються. У цьому положенні плунжера витрати в обох гілках будуть однаковими. Таким чином, підтримка рівності витрат в обох гілках здійснюється за рахунок дроселювання потоку в тій гілці, де навантаження є меншим.

Роздільник потоку може також бути і поєднувачем (суматором) потоків. У цьому випадку в підведених до нього двох трубопроводах підтримується стала витрата робочої рідини.

Роздільник потоків об'ємного виконання[ред. | ред. код]

Роздільник потоків, що працює за об'ємним принципом пропускання рідини за будовою і принципом роботи подібний до шестеренної гідромашини. Три зубчасті колеса 1, що знаходяться у послідовному зачепленні розміщені у герметичному корпусі 2. Рідина, що подається на вхід роздільника перерозподіляється у зону двох пар зачеплення. Під дією тиску рідини шестерні обертаються, переносячи рідину на два виходи. Оскільки колеса обертаються синхронно, то і продуктивність перенесення рідини буде однаковою, тобто, Q1 = Q2.

Ця ж конструкція може працювати і як поєднувач (суматор) потоків.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д ДСТУ 3455.3-96 Гідроприводи об'ємні та пневмоприводи. Частина 3. Гідроапарати та пневмоапарати. Терміни та визначення.

Література[ред. | ред. код]

  1. Кулінченко В. Р. Гідравліка, гідравлічні машини і гідропривід: Підручник. -Київ: Фірма «Інкос», Центр навчальної літератури, 2006. -616с.
  2. Гідроприводи та гідропневмоавтоматика: Підручник /В. О. Федорець, М. Н. Педченко, В. Б. Струтинський та ін. За ред.  В. О. Федорця. — К:Вища школа, — 1995. - 463 с. — ISBN 5-11-004086-9.
  3. Гидравлика, гидромашины и гидроприводы: Учебник для машиностроительных вузов/ Т. М. Башта, С. С. Руднев, Б. Б. Некрасов и др. – 2-е изд., перераб. – М.: Машиностроение, 1982.