Почесний працівник прокуратури України: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 65: Рядок 65:
== Посилання ==
== Посилання ==
* [https://library.nlu.edu.ua/POLN_TEXT/Zurnal/VP_2_2006.htm ВІСНИК ПРОКУРАТУРИ № 2(56) лютий 2006]
* [https://library.nlu.edu.ua/POLN_TEXT/Zurnal/VP_2_2006.htm ВІСНИК ПРОКУРАТУРИ № 2(56) лютий 2006]

[[Категорія:Почесні працівники прокуратури України]]

Версія за 14:31, 5 травня 2024

Почесний працівник прокуратури України
Девіз "Закон, честь, гідність"
Країна Україна Україна
Тип нагрудний знак
Вручається: прокурорам
Підстава:
за тривалу і бездоганну службу в органах прокуратури, досягнення вагомих результатів у професійній діяльності та виконання завдань особливої важливості і складності
Статус вручається
Нагородження
Засновано: 1 вересня 1993
Нагороджені: Категорія:Почесні працівники прокуратури України
Черговість
Молодша нагорода За сумлінну службу в органах прокуратури

Почесний працівник прокуратури України — вища відзнака прокуратури України[1]. Нагрудним знаком "Почесний працівник прокуратури України" відзначаються прокурори за тривалу і бездоганну службу в органах прокуратури, досягнення вагомих результатів у професійній діяльності та виконання завдань особливої важливості і складності, які мають не менше 15 років стажу роботи на посадах прокурорів або слідчих в органах прокуратури.

Історія

З утворенням 24 серпня 1991 року суверенної держави Україна прийнято Закон України "Про прокуратуру"[2], у статті 48 якого зазначено: "Прокурори і слідчі заохочуються за сумлінне виконання службових обов'язків. Прокурорсько-слідчі працівники за тривалу та бездоганну службу можуть бути нагороджені Генеральним прокурором України нагрудним знаком "Почесний працівник прокуратури України" з одночасним врученням грамоти Генерального прокурора України. Положення про нагородження нагрудним знаком затверджується Генеральним прокурором України".

Положення про нагрудний знак "Почесний працівник прокуратури України" було введено в дію 1 вересня 1993 року наказом Генерального прокурора України № 22 від 09 серпня 1993 року[3]. Дія цього Положення також поширювалась на працівників, які були нагороджені Генеральним прокурором СРСР нагрудним знаком "Почесний працівник прокуратури".
У Положенні вказано: "Нагрудним знаком "Почесний працівник прокуратури України" нагороджуються працівники, які пропрацювали в органах прокуратури не менше 15 років, за зразкове виконання службових обов'язків, ініціативу, інші заслуги, що сприяють посиленню прокурорського нагляду, зміцненню законності".

З часу заснування відзнаки "Почесний працівник прокуратури" вносилося декілька змін у Закон України "Про прокуратуру" та у Положення про нагрудний знак "Почесний працівник прокуратури України"[4] [5] [6] [7] [8], але й досі ця заохочувальна відзнака є вищою відзнакою прокуратури України[1].

Історія змін нагрудного знаку

Нагрудний знак "Почесний працівник прокуратури України" (вручався з вручався з 9 серпня 1993 року)
Нагрудний знак "Почесний працівник прокуратури України" (вручався з 9 лютого 2000 року)
Нагрудний знак "Почесний працівник прокуратури України" (вручався з 25 квітня 2012 року)
Нагрудний знак "Почесний працівник прокуратури України" (вручався з 23 жовтня 2018 року)
Нагрудний знак "Почесний працівник прокуратури України" (вручається з 12 листопада 2021 року)

Примітки

  1. а б Офіс Генерального прокурора. Наказ № 353 "Про затвердження Положення про відомчі заохочувальні відзнаки прокуратури України". 12 листопада 2021.
  2. Закон України «Про прокуратуру»
  3. Генеральна прокуратура України. Наказ № 22 "Про введення в дію Положення про нагрудний знак "Почесний працівник прокуратури України". 9 серпня 1993.
  4. Генеральна прокуратура України. Наказ № 211 "Про затвердження Положення про відомчі заохочувальні відзнаки прокуратури України". 23 жовтня 2018.
  5. Генеральна прокуратура України. Наказ № 12 "Про затвердження Положення про відомчі заохочувальні відзнаки Генерального прокурора України". 18 січня 2013.
  6. Генеральна прокуратура України. Наказ № 42 "Про затвердження нової редакції описів до деяких відомчих нагород Генерального прокурора України". 25 квітня 2012.
  7. Генеральна прокуратура України. Наказ № 497ц "Про внесення змін до Положення про нагрудний знак "Почесний працівник прокуратури"". 24 січня 2005.
  8. Генеральна прокуратура України. Наказ № 113к "Про затвердження Положення про нагрудний знак "Почесний працівник прокуратури"". 9 лютого 2000.

Посилання