Термінал ЗПГ Вільгельмсгафен (Uniper)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Термінал ЗПГ Вільгельмсгафен (Uniper). Карта розташування: Німеччина
Вільгельмсгафен
Вільгельмсгафен
Район розташування терміналу

Термінал ЗПГ Вільгельмсгафен (Uniper) – інфраструктурний об’єкт для імпорту зрідженого природного газу (ЗПГ), розташований на північноморському узбережжі Німеччини.

Німеччина тривалий період віддавала перевагу отриманню трубопровідного природного газу, передусім з Росії, та станом на початок 2020-х років не мала жодного терміналу для імпорту ЗПГ. З початком повномасштабного російського вторгнення до України в лютому 2022 року Німеччина обрала курс на відмову від російських енергоносіїв, що в царині природного газу неможливо було зробити без його отримання у зрідженому вигляді. Як наслідок, протягом 2022-го у Німеччині оголосили про наміри реалізувати 5 – 6 таких проектів (з них три увійшли в дію вже у зимовий сезон 2022/2023), причому у всіх варіантах прийняли рішення на користь плавучого регазифікаційного терміналу, що потребувало набагато менше часу на створення у порівнянні із стаціонарним об’єктом.

Перший з таких терміналів створила компанія Uniper (втім, як і в більшості зазначених вище проектів, німецька держава взяла участь у фінансуванні). Термінал розмістили поблизу Вільгельмсгафену в ЯдеВезерПорт (JadeWeserPort), глибини в якому дозволяють приймати великі газовози. Крім того, була можливість використати споруджений ще в 1982 році причал, на якому лише провели певні модифікації.

Під термінал у Вільгельмсгафені зафрахтували плавучу установку "Höegh Esperanza", яка здатна постачати 5 млрд м3 регазифікованої продукції на рік та має резервуари для зберігання ЗПГ ємністю 170 тис м3. В середині грудня 2022-го "Höegh Esperanza" прибула до Вільгельмсгафену з вантажем ЗПГ, що призначався для проведення пусконалагоджувальних процедур. 17 грудня відбулось урочисте відкриття терміналу, який став першим об’єктом такого типу в Німеччині. А на початку січня 2023-го у Вільгельмсгафені прийняли перший газовоз – "Maria Energy", що доправив партію ЗПГ з США.

Для видачі продукції проклали трубопровід-перемичку завдовжки 26 (за іншими даними – 30) км, який має діаметр 1000 мм та спроможний пропускати 10 млрд м3 на рік. Він подає регазифікаваний ресурс до трубопроводу NETRA, з яким сполучається поблизу великого підземного газового сховища Етцель. Трубопровід спроектований з розрахунку на майбутнє транспортування водню.

Існують плани встановлення на терміналі маніфольдів, які дозволять перевантажувати ЗПГ на баржі та малі газовози для більш широкого охоплення ринку. Також заплановане  навантаження в автоцистерни.[1][2][3][4][5][6][7]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Wilhelmshaven LNG Import Terminal, Jade Weser Port, Germany (амер.). Процитовано 8 березня 2023.
  2. Molly.cooper@easyfairs.com (16 грудня 2022). Uniper announces arrival of FSRU Höegh Esperanza. Tank Storage Magazine (амер.). Процитовано 8 березня 2023.
  3. Bahtić, Fatima (4 січня 2023). Germany’s LNG terminal in Wilhelmshaven welcomes 1st LNG cargo. Offshore Energy (амер.). Процитовано 8 березня 2023.
  4. NDR. LNG: Wie viel Flüssiggas kommt derzeit in Deutschland an?. www.ndr.de (нім.). Процитовано 8 березня 2023.
  5. Action, BMWK-Federal Ministry for Economics Affairs and Climate. First German LNG terminal inaugurated in Wilhelmshaven. www.bmwk.de (англ.). Процитовано 8 березня 2023.
  6. Wilhelmshaven pipeline link. OGE (англ.). Процитовано 8 березня 2023.
  7. Eckert, Vera; Eckert, Vera (15 листопада 2022). Germany completes Wilhelmshaven floating LNG terminal, more to come. Reuters (англ.). Процитовано 8 березня 2023.