Термінал ЗПГ Сарос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Термінал ЗПГ Сарос. Карта розташування: Туреччина
Сарос ЗПГ
Сарос ЗПГ
Місце розташування терміналу

Термінал ЗПГ Сарос – турецький інфраструктурний об’єкт для імпорту зрідженого природного газу (ЗПГ).

Термінал у Сароській затоці Егейського моря став п’ятим турецьким комплексом для імпорту ЗПГ та третім в країні, що використовує технологію плавучої установки зі зберігання та регазифікації (FSRU). Для її розміщення на раніше нічим не зайнятому узбережжі створили причальний комплекс із причалом довжиною 320 метрів. В лютому 2023-го сюди прибула FSRU «Vasant 1», яка перед тим прийняла на єгипетському заводі зі зрідження газу в Дум’яті вантаж ЗПГ, необхідний для проведення пусконалагоджувальних робіт (можливо відзначити, що «Vasant 1» призначається для індійського терміналу у Джафрабаді, проте через затримки зі спорудженням останнього власники установки надають її в оренду). У квітні 2023-го термінал прийняв перший ЗПГ-танкер «Berge Arzew».

Видача регазифікованої продукції відбувається через перемичку довжиною 17 км та діаметром 900 мм до  газопроводу Карачабей – Комотіні.

Номінальна річна потужність терміналу рахується як 7,6 млрд м3 на рік.

Проект реалізувала турецька компанія BOTAS.[1][2][3][4][5]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Turkey's Botas opens tender for FSRU terminal work, connecting pipeline.
  2. Arici, Mehmet. Saros FSRU Terminal and Natural Gas Pipeline Project. KORTEK (амер.). Процитовано 29 вересня 2023.
  3. ekaterina.dukhanina@giignl.org (20 лютого 2023). FSRU arrived at Saros LNG terminal - (амер.). Процитовано 29 вересня 2023.
  4. Papachristou (h_papachristou), Harry (20 квітня 2023). Turkey’s Saros FSRU completes first ship-to-ship gas transfer. TradeWinds | Latest shipping and maritime news (англ.). Процитовано 29 вересня 2023.
  5. Gulf of Saros FSRU. Global Energy Monitor (англ.). Процитовано 29 вересня 2023.