Термінал ЗПГ Хадера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Термінал ЗПГ Хадера. Карта розташування: Ізраїль
Хадера
Хадера
Район розташування терміналу

Термінал ЗПГ Хадера – ізраїльський інфраструктурний об’єкт для прийому зрідженого природного газу (ЗПГ).

У другій половині 2000-х Ізраїль розпочав імпорт єгипетського природного газу (трубопровід Ель-Аріш – Ашкелон). Втім, вже через кілька років Єгипет сам зустрівся із дефіцитом блакитного палива, що вкрай негативно вплинуло на експортні поставки. За таких обставин у Ізраїлі вирішили звернутись до імпорту природного газу в зрідженому вигляді, причому зробили вибір на користь плавучого регазифікаційного терміналу, що потребувало менше часу на створення у порівнянні зі стаціонарним об’єктом.

В межах проекту поблизу порта Хадера змонтували спеціальний швартовочно-розвантажувальний комплекс. Його ключовий елемент – Submerged Turret Loading (STL) – доправили з США, де він до того використовувався у Мексиканській затоці на терміналі Gulf Gateway Deepwater Port, та закріпили на дні в районі з глибиною моря 75 метрів за допомогою 8 паль. Перемичка завдовжки 8 км із діаметром 500 мм сполучила STL із Офшорним газопроводом (один з головних елементів газотранспортної системи Ізарїлю).

Плавучу установку для терміналу надавала у фрахт у американська компанія Excelerate Energy. Спершу у 2013 – 2014 та 2016 – 2017 роках тут працювала установка «Excellence», тоді як у 2015-му задіяли «Expedient». Починаючи з 2018-го в Хадері розмістили установку «Excelsior».

З плином часу унаслідок нарощування видобутку на ізраїльських офшорних газових родовищах (Тамар, Левіафан) потреба у імпорті ЗПГ зменшилась. В жовтні 2021-го прийняли останню партію зрідженого газу, а у грудні 2022-го по завершенні контракту з Excelerate Energy установка «Excelsior» полишила Хадеру.[1][2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (DOC) Micoperi Hadera. dokumen.tips (англ.). Процитовано 8 березня 2023.
  2. www.argusmedia.com https://www.argusmedia.com/pt/news/2398860-excelsior-fsru-leaves-israel?amp=1. Процитовано 8 березня 2023. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  3. Staff, LNG Prime (31 травня 2022). Excelerate plans to move FSRU from Israel to Albania. LNG Prime (амер.). Процитовано 8 березня 2023.