Т (серія будинків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Т
будинок серії Т 1983 року, Київ, вулиця Рональда Рейгана 3
Інформація
Розташування

Серія «Т» — серія багатоповерхових будинків, розроблена в КиївЗНДІЕП на початку 1980-х років по заміну серії БПС у зв'язку з підвищенням стандартів житла: збільшення площ, покращення теплоізоляції будівель. Масове зведення будинків серії почалося наприкінці 1980-х. Серія «Т» традиційно будувалася у парі з 96 та 134 серіями.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Макрографіті на будинках серії Т, Троєщина, Вулиця Миколи Закревського
22-поверховий будинок серії Т 1988 року

Архітектурно серія «Т» являє собою десяти[2] — двадцятидвоповерхові панельні будинки з внутрішнім каркасом несучих стін та технічним поверхом. Серед типових будинків, що будуються в епоху СРСР дана серія мала планування квартир, які вважалися «покращеними». На відміну від серії БПС, в цій серії з'явилися 4-х кімнатні квартири. Висота стель 2,65 — 2,75 метра. Квартири обладнані електричними плитами. Сміттєпровід за ліфтом. Під'їзд односторонній, з одним пасажирським та одним вантажним ліфтом. Сходова клітка — незадимлювана. Серія «Т» має фасадні панелі із керамзито-бетону. Вони є навісними (не несучими) із підвищеними теплоізолюючими властивостями. У проекті зовнішні панелі покривалися керамічною плиткою, проте через її нестачу (і з метою прискорення виробництва) більшість будинків просто фарбували. Також згодом у зовнішніх панелях було виявлено невеликі тріщини, що пропускали вологу (структурної цілісності ці тріщини не загрожують). Несправність усувалася зовнішнім покриттям поверхні тріщин гідроізоляційним матеріалом. Нерідко можна побачити сліди цих робіт на торцях будівель серії.

На Вигурівщині-Троєщині будинки експерементально зафарбовували у суперграфікою (проєкт: Пасивенко Володимир Іванович, Прядка Володимир Михайлович), що здалеку мала створювати візерунок. [3]

Існує кілька різних варіантів архітектурного виконання серії Т: Т-1, Т-2, Т-4, Т-6, Т-7, Т-22. Технічно усі варіанти будуються з одного набору типових панелей. Різниця в планування квартир цих варіантів незначна. Серія «Т» в основному будувалася односекційними будинками. При цьому часто секції серії поєднуються в багатосекційні будинки (частіше 2-х секційні).

Основні характеристики[ред. | ред. код]

Маркування серії: Т-1, Т-2, Т-4, Т-6, Т-7, Т-22

Товщина несучих стін: 0,4 м

Товщина зовнішніх стін: 0,35 м

Матеріал несучих стін: залізобетон

Матеріал зовнішніх стін: керамзитобетон

Перекриття: залізобетонні, плоскі

Площа кухні: 8,5-8,9 м2

Основні недоліки: невеликі тріщини зовнішніх панелей, що пропускають вологу (виправляється гідроізоляцією із зовнішнього боку)

Позитивні якості: «покращені» планування, багато містких лоджій

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Серия Т. kievbuilding.com.ua. Процитовано 10 грудня 2022.
  2. Київ, Вулиця Вадима Гетьмана, 46А корп. 6 – 121-176-2.84 (Т4). photobuildings.com (укр.). Процитовано 30 вересня 2023.
  3. Григораш, Анна (11 лютого 2016). Лекции на БЖ: Семь малоизвестных фактов из истории киевских массивов. БЖ (uk-UA) . Процитовано 10 грудня 2022.