Узгоджена евристика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У задачах на пошук шляху за допомогою штучного інтелекту, узгоджена (або монотонна) евристична функція — це функція, яка оцінює відстань від певного стану до цільового стану, і при цьому оцінена відстань не більша ніж оцінена відстань від будь-якого з сусідніх станів плюс ціна кроку до цього сусіда.

Формально, для кожного вузла N і кожного його можливого наступника P утвореного будь-якою дією a, оцінена ціна досягнення цілі з N є не більшою ніж ціна кроку діставання до P плюс оцінена ціна досягнення цілі з P. Інакше кажучи:

і

де

  • h — узгоджена увристична функція
  • N — будь-який вузол у графі
  • P — будь-який спадкоємець N
  • G — будь-який цільовий вузол
  • c(N,P) — ціна діставання від P до N

Узгоджена евристика також прийнятна, тобто вона ніколи не переоцінює ціну досягнення цілі (зворотнє не завжди правильно!). Це доведено за допомогою індукції по довжині накращого шляху від вузла до цілі. За припущенням, де позначає ціну найкоротшого шляху з n до цілі. Отже,

,

роблячи її прийнятною. ( є будь-яким вузлом чий найкращий шлях до цілі має довжину m+1, пролягає через деякий безпосередньо дочірній вузол чий найкращий шлях до цілі має довжину m.)

Однак, прийнятну евристику майже завжди[1] можна перетворити в узгоджену евристику, , через таке підлаштування:

(Відоме як рівняння pathmax[2])

Хоча це й можливо отримати прийнятну і неузгоджену евристику, але це потребувало б багато зусиль.[2] Багато дослідників працюють із припущенням, що майже всі прийнятні евристики є узгодженими.[3]

Наслідки монотонності[ред. | ред. код]

Порівняння прийнятної, але неузгодженої і узгодженої функцій обчислення евристик.

Узгоджені евристики називають монотонними, тому що оцінена фінальна ціна для часткового розв'язку, монотонно не спадає уздовж найкращого шляху до цілі, де є ціною оптимального шляху від початкового вузла до . Для евристики необхідно і достатньо коритися нерівності трикутника, щоб бути узгодженою.[4]

В алгоритммі пошуку A*, використання узгодженої евристики означає, що щойно вузол розширили, ціна з якою його досягли є найменшою можливою, якщо виконуються ті самі припущення, що й для алгоритму Дейкстри знаходження найкоротшого шляху (відсутність негативних ребер). Насправді, якщо граф пошуку наділений ціновою функцією із узгодженою , тоді A* тотожний до пошуку за першим найкращим збігом на цьому графі із використанням алгоритму Дейкстри.[2] У рідкісному випадку, коли прийнятна евритсика неузгоджена, вузол потребуватиме повторюваного розширення кожного разу коли нова найкраща (покищо) ціна отримана для неї.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pathmax does not make Heuristics Consistent. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 6 листопада 2015.
  2. а б в Russell, Stuart; Peter Norvig (1995). Artificial intelligence: a modern approach. Prentice-Hall. ISBN 0-13-103805-2.
  3. Inconsistent Heuristics in Theory and Practice (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 18 жовтня 2015. Процитовано 5 листопада 2015.
  4. Pearl, Judea (1984). Heuristics: Intelligent Search Strategies for Computer Problem Solving. Addison-Wesley. ISBN 0-201-05594-5.