Аммуніра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Хамунірі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аммуніра
Народився 14 століття до н. е.
Діяльність письменник

Аммуніра (Хамунірі) (д/н — 1310-ті до н. е.) — цар міста-держави Беріт в 2-й пол. XIV ст. до н. е. Основні відомості про нього містяться в листах амарнського архіву.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син царя Япа-Адди. Посів трон десь в середині 1350-х років до н. е. Змін політику попередника, відновивши союз з Біблом та визнавши зверхність Єгипту. Тим самим протиставив себе державі Амурру та її союзникам Сідону і Арваду.

У своїх листах до фараонів (EA 141—143) Аммуніра повідомляв проти ситуації в Фінікії та Ханаані, а також загрозу з боку Азіру, царя Амурру. Сам цар Беріта у дипломатичній переписці з єгипетським володарем іменує себе «берутським мужем», що може підкреслювати як залежний статус міста, так і обмежені повноваження монарха в стосунках з місцевою громадою.

З листів Ріб-Адді, царя Бібла, відомо, що Амуніра надав йому війська для відвоювання Бібла, де відбувся заколот прихильників Азіру. Проте Рі-Адда не зміг відновитися на троні.

Поразка Ріб-Адди, перехід на ібк Азіру фінікійських міст, відсутність допомоги від Єгипту, змусило Амуніру укласти союз з Азіру, можливо навіть почати сплачувати данину.

Точний рік смерті невідомий. також відсутні згадки про його спадкоємців.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lipiński E. Dieux et déesses de l'univers phénicien et punique. — Leuven/Louvain: Peeters Publishers, 1995. — ISBN 978-9-0683-1690-2.
  • Cohen R., Westbrook R. Amarna Diplomacy: The Beginnings of International Relations. — Johns Hopkins University Press, 2002. — ISBN 978-0-8018-7103-0.
  • Kassir S. Beirut. — University of California Press, 2011. — ISBN 978-0-5202-7126-5.