Челекенський завод технічного вуглецю

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Челекенський завод технічного вуглецю. Карта розташування: Туркменістан
Челекен
Челекен
Місце розташування підприємства

Челекенський завод технічного вуглецю (Челекенський сажевий завод) – колишнє підприємство хімічної промисловості Туркменістану.

Завод спорудили на основі ресурсу попутного нафтового газу, який отримували під час розробки родовищ прикаспійського регіону Туркменістану. Він став до ладу в 1964-му та первісно використовував газ із розташованого поряд родовища Челекен. З 1965-го також почалось надходження ресурсу більш східних родовищ, для чого ввели в дію газопровід Готурдепе – Челекен. При роботі на повній потужності завод споживав 0,5 млрд м3 газа на рік.

Підприємство використовувало канальний процес виробництва сажі та мало дві лінії (друга стала до ладу у 1974-му) річною потужністю 9,4 тисячі тон та 10 тисяч тон.

В 1998-му виробництво сажі приєднали до Челекенського хімічного заводу, що спеціалізується на випуску йоду.[1][2][3] В 2018-му тут було випущено 2 тисячі тон технічного вуглецю.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ГАЗОПРОВОД “СРЕДНЯЯ АЗИЯ – ЦЕНТР”: РОЖДЕНИЕ ЛЕГЕНДЫ (PDF).
  2. Челекенские богатства » История Туркменистана и туркмен. tsikly.ru. Процитовано 8 квітня 2023.
  3. Химический завод « Хазар».
  4. turkmenportal. В Туркменистане увеличилось производство технического углерода | Политика. Туркменистан, интернет портал о культурной, деловой и развлекательной жизни в Туркменистане (рос.). Процитовано 8 квітня 2023.